Украйна и Молдова са кандидат-членки на ЕС! Зеленски: Уникален и исторически момент

Съветът на ЕС одобри статута им, след като по-рано Европейският парламент бе направил същото

23.06.2022 | 22:53 Редактор: Здравко Черкезов

Украйна и Молдова бяха одобрени като кандидати за членство в Европейския съюз. За това се договориха лидерите на 27-те страни. Кандидатурата на Украйна беше придвижена за по-малко от 4 месеца, което е прецедент в историята на общността.

Фактическото влизане на страната в общността обаче вероятно ще отнеме години, докато Украйна изпълни условията за мащабни промени, които бяха посочени от Европейската комисия. Част от реформите касаят Конституционния съд, промяна в процедурата за назначаване на прокурори, мерки за борба с корупцията и промени в законодателството.

Новината за одобрението за членство в европейската общност на Украйна и Молдова съобщи в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, с думите: "Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС”.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече решението "уникален и исторически момент". Също в Twitter той заяви, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 2
Диана
преди 1 година
Това, според мен, е лоша новина, защото показва само влошаване на отношенията на Запада с Русия - иначе ако искаха, ЕС можеха да приемат Украйна отдавна в ЕС и това би прекратило всякаква война там, но целта явно е друга..Русия!...Русия явно изобщо не комуникира със Запада, не обсъжда с тях проблемите си с Украйна, действа на своя глава, налагайки своите виждания и емоции там...Дори и да са прави, Западът явно не знае това. Може би той дори не иска и да знае това, налагайки се по свой начин... Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Аха и тия като и Турция.Ще чакат ще чакат докато се разпадне тази измама-ЕС Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 2
Зелени чорапи
преди 1 година
Залъгалка за укрите.Да се радват и да продължат да воюват за печалбата на Фащ Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Украинка
преди 1 година
А на Сърбия дали ще дадат статут, а? Сигнализирай за неуместен коментар