Захарова: Посолството на Украйна в САЩ вербува наемници

"Вашингтон не е заинтересован от разрешаването на украинската криза, а напротив", заяви тя

23.06.2022 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова
Захарова: Посолството на Украйна в САЩ вербува наемници

Посолството на Украйна във Вашингтон вербува американски граждани за участие във военни действия на територията на Украйна, Донецката и Луганската народни републики. Пренебрегването на това от страна на САЩ показва, че те са готови да разпалят конфликта, за да победят Русия. Това заяви в писмен коментар говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските информационни агенции.

"Считаме съдействието на американските власти в подобни дейности като поредното доказателство, че Вашингтон не е заинтересован от разрешаването на украинската криза, а напротив, се стреми да подклажда конфликта, целейки стратегическото поражение на Русия", каза Мария Захарова.

Говорителят добави, че според американските медии след началото на руската инвазия в Украйна около 20 000 американци са изразили готовност да помогнат на Киев, а украинската дипломатическа мисия е регистрирала официално над 6 000 молби.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров коментира, че няма връзка между "специалната военна операция" на Русия в Украйна и продоволствената криза в света.

Според него Турция и ООН щяха отдавна да са осъществили успешно плановете си за извеждането на зърнените запаси на Украйна, ако Киев и партньорите от Запада бяха премахнали проблема с разминирането на черноморските пристанища.

"Опитите да се направи универсална трагедия от количеството зърно, което остава в Украйна, са абсолютно безскрупулна теза, защото всеки знае, че това зърно съставлява по-малко от 1% от световното производство на пшеница и други зърнени култури”, каза руският външен министър, цитиран от "Труд".

Той добави, че е важно да се принуди Украйна да даде изход на чужди кораби, “които са там като заложници”, а не да се използва този проблем като маневра, която отвлича вниманието от грешките на западните страни в различни индустрии.

След руската инвазия в Украйна редица държави наложиха санкции срещу Русия, което доведе до логистични проблеми, включително с доставките на зърно, и повишаване на цените на храните. Заради блокираните морски пътища и пристанища, близо 4,5 милиона тона зърно, в момента се намират в пристанищата на Украйна, но не могат да бъдат изнесени от страната. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза, че Брюксел ще помогне на Украйна да изпразни своите складове за зърно, за да освободи място за нова реколта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК