Макрон поздрави Карадайъ за подкрепата на ДПС за европейската перспектива на РСМ

"Споменаването на задкулисие и мафия за политическия опонент не им прави чест", заяви лидерът на ДПС

23.06.2022 | 20:48 Редактор: Искра Ангелова
Макрон поздрави Карадайъ за подкрепата на ДПС за европейската перспектива на РСМ

Президентът на Франция Еманюл Макрон лично поздрави лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и цялата партия за активните действия на Движението в подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония и целите Западни Балкани. Това се случи по време на разговора между двамата, който се състоя на Срещата на върха на европейските либерали в Брюксел. В нея участваха държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство, съобщават от ДПС.

Веднага след вота на недоверие към правителството на Кирил Петков ДПС внесе в парламента предложението на френското председателство на ЕС за преговорна рамка на Северна Македония, с което даде възможност да се намери решение на спора между България и Северна Македония при защита на българския национален интерес.

Мустафа Карадайъ имаше още разговори с премиерите на Нидерландия - Марк Рюте, на Белгия - Александер де Кро, на Люксембург - Ксавие Бетел, на Естония - Кая Калас, и на Ирландия - Мишел Мартин.

Европейската интеграция на Западните Балкани бе основна тема на двустранните срещи на Карадайъ.

"Днес на Съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като ДПС и за действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС и по-конкретно на Западните Балкани и Северна Македония", каза Карадайъ на брифинг в централата на АЛДЕ, даден за българските журналисти в Брюксел.

Движението е получило подкрепа и поздравления за действията си в подкрепа на Украйна. Българската позиция бе изработена също благодарение на усилията на ДПС.

"Особено последната една година процесът по европейската интеграция на Западните Балкани, в частност на Северна Македония, се забави, а за последните 6 месеца, нищо не се случи. Даже повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене от страна на българското правителство в Брюксел, със съседите и в България. Няма как всички различни тези да са верни. Все една от тях е лъжа", коментира Мустафа Карадайъ.

"Споменаването на задкулисие и мафия за политическия опонент не им прави чест. Какво задкулисие е г-н Пеевски, когато седи на първия ред в народното събрание. Когато е там - защо е там, когато не е там - било задкулисие. Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години", продължи Карадайъ.

"Надявам се час по-скоро да има решение за Северна Македония", каза Мустафа Карадайъ.

Снимка: Пресцентър на ДПС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Новият министър-председател Мустафа Карадайъ Сигнализирай за неуместен коментар