Музика, изкуство, архитектура - кои градове са най-добри за живеене и защо

За поредна година австрийската столица оглавява класацията на списание "Икономист"

23.06.2022 | 19:38 Редактор: Жаклина Иванова

Виена е най-добрият град за живеене в света. За поредна година австрийската столица оглавява класацията на списание "Икономист". Какво я прави по-добра от градове като Копенхаген, Цюрих и Калгари?

Виена - град на музика, изкуство, невероятна архитектура, но и град с най-добро качество на живот. За Славка Проданова, която живее и учи в австрийската столица от 6 години, най-впечатляващи са зеленината и многобройните паркове.

"Казах си "Уау"! Какъв красив и страхотен град. Невероятна архитектура и много паркове. Има много повече от в София. Много е чисто, няма боклук по улицата", сподели тя.

Центърът на Виена е част от културното наследство на Юнеско. Сгради като Виенската опера, дворецът "Шьонбрун" и дори един от домовете, в които е живял и творил самият Моцарт, са само малка част от архитектурното богатство на града.

Опазването на околната среда и социалната политика са едни от главните приоритети на месната управа.

"Мога с ниската ми заплата да си позволя доста неща, защото стандартът на живот е добър. Газта и токът станаха много, много скъпи. Виена си направи труда да прати на всички домакинства по 100 евро, като премия, бонус, които да използваш за отопление или ток", разказа Славка.

А пандемията се оказва, че е повлияла и на класацията на най-добрите градове за живеене в света. Първите три места са за европейски столици. Градове като Санкт Петербург и Москва изостават значително в подреждането.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК