"България създава пречки": Отнесохме остри критики на срещата за Западни Балкани

Причината е ветото, наложено от България на преговорите с РСМ, което блокира пътя на Скопие и Тирана към присъединяване

23.06.2022 | 13:57 Редактор: Жаклина Иванова

Остри критики към България на срещата "Европейски съюз - Западни Балкани" в Брюксел. Причината е ветото, наложено от България на преговорите с РСМ, което блокира пътя на Скопие и Тирана към присъединяване.

Срещата на върха е предшествана от среща на държавните и правителствени ръководители от ЕС и Западните Балкани. Преди началото ѝ върховният представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел не скри разочарованието си от липсата на напредък в евроинтеграцията на региона. И посочи, че България продължава да създава пречки по отношение на започването на присъединителни преговори между Съюза, Северна Македония и Албания.

"Този случай показва още веднъж, че проблемът е консенсусът при вземането на решения. Не можем да продължим, защото една държава блокира. Днес не е добър ден, защото трябваше да започнем процеса на присъединяване на две държави, но не можем, защото една страната блокира целия процес. Трябва да преоценим нашите методи на работа. Трябва да направим така, че европейският пламък в Западните Балкани да не угасва", каза Борел.

Обвинения дойдоха и от албанския премиер Еди Рама. Досега преговорният процес на Северна Македония и Албания върви паралелно, затова Албания също е потърпевша от българското вето.

"Пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. Разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие. Предпочитам да нямам очаквания за добри новини, защото, както казах и вчера, имаше известен оптимизъм, но ето ни тук - нов ден в Европа, но не и в България", посочи той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е оптимист и не очаква никакъв резултат от срещата.

"Ние дойдохме тук като при приятели. Приказките, че сме изплашени и сме малка държава, можете да ги разказвате на малките деца", отбеляза той.

След срещата европейските лидери ще започнат редовната си среща на върха през юни, първият ден от която ще бъде посветен на ситуацията с кандидатурите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в Общността.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК