Талибаните отхвърлиха призива на ООН за отмяна на ограниченията за жените

Според тях опасенията на Съвета за сигурност са неоснователни

27.05.2022 | 15:35 Редактор: Теодора Патронова
Талибаните отхвърлиха призива на ООН за отмяна на ограниченията за жените

Правителството на талибаните отхвърли призива на Съвета за сигурност на ООН за отмяна на тежките ограничения, наложени на афганистанските жени, и заявиха, че опасенията им са "неоснователни".

Във вторник Съветът за сигурност прие единодушно резолюция, в която талибаните бяха критикувани за ограничаването на достъпа на момичетата и жените до образование, държавна работа и свобода на движение, откакто завзеха властта миналата година.

Върховният лидер на Афганистан Хибатула Ахундзада също така нареди на жените да се покриват, включително и лицето, когато са на обществени места, което предизвика международно възмущение.

15-те държави членки на Съвета за сигурност призоваха талибаните "бързо да прекратят политиките и практиките, които в момента ограничават човешките права и основните свободи на афганистанските жени и момичета".

Съветът също така поиска от хардлайнерите да отворят отново всички училища за ученички.

Афганистанското министерство на външните работи заяви, че правителството смята опасенията на Съвета за сигурност за "неоснователни и потвърждава ангажимента си" към правата на афганистанските жени.

"Тъй като народът на Афганистан е предимно мюсюлмански, афганистанското правителство смята, че носенето на ислямския хиджаб е в съответствие с религиозните и културните практики на обществото", се казва в изявление на министерството.

Талибаните се придържат към сурово тълкуване на исляма.

Последният им престой на власт между 1996 и 2001 г. беше белязан от нарушения на човешките права и въпреки че обещаха по-меко управление този път, те все повече потъпкват свободите на афганистанците, съобщи БГНЕС.

През двете десетилетия на военна намеса на САЩ, последвали свалянето на талибаните през 2001 г., афганистанските жени и момичета постигнаха незначителни успехи във възстановяването на правата си.

В четвъртък специалният докладчик на ООН за правата на човека в Афганистан Ричард Бенет заяви в края на посещението си в Кабул, че ограниченията на талибаните са имали за цел да направят жените "невидими в обществото".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК