Зеленски се подигра с призива за мир на Кисинджър, докато Путин посети ранени военни

Северодонецк и Лисичанк са последните бастиони на украинската защита на Луганск

26.05.2022 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Руското настъпление в Донбас продължава, а Луганск едва удържа територията си. Повече от 40 града в Донецк и Луганск бяха подложени на огън от руската армия, загинаха петима цивилни, 12 са ранени. 

Украйна няма да отстъпи от територията си на Русия в името на мира. Не за първи път украинският президент е категоричен в това, но сега отговаря на призива на бившия държавен секретар на Съединените щати Хенри Кисинджър.

"Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното статукво", заяви Кисинджър.

"Каквото и да прави руската държава, все се намира някой, който казва: "Нека се съобразяваме с нейните интереси". Тази година това прозвуча отново в Давос. Господин Кисинджър изплува от дълбокото минало и казва, че уж е необходимо да се даде на Русия парче от Украйна, за да нямало отчуждаване на Русия от Европа", отговори Зеленски.

98-годишният Кисинджър направи изказването си по време на Световния икономически форум в Давос.

"Човек остава с впечатление, че календарът на г-н Кисинджър показва не 2022 година, а 1938 г., и той говори не пред публика в Давос, а в Мюнхен", допълни Зеленски.

Критики от Швейцария отправи и външният министър на Украйна към Запада. "Виждаме в лицето на НАТО един Алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо", каза Кулеба в рамките на Световния икономически форум в Давос.

А руският президент Владимир Путин за първи път посети ранени руски военни. Облечен в бяла престилка, той стисна ръката на пострадал руски военен.

Последните данни за руски жертви от Москва са за 1351 души, и то преди два месеца. Русия ще дава и по 5 милиона рубли за убит и по близо 3 милиона за ранен. А заради загубите на бойното поле, новобранци в руската армия вече може да са и хора до 50 години.

Северодонецк и Лисичанк са буквално последните бастиони на украинската защита на Луганск. В самия град Северодонецк, който е обстрелван 24 часа в денонощието, ситуацията е критична. Руските сили са достатъчно близо, за да използват минохвъргачки, артилерия и въздушни бомбардировки.

За последните часове украинските сили съобщиха, че сред целите на руснаците са били цивилни обекти, включително 38 домове и училище.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 година
Отвратителен лицемер е тоя дядка Путин Сигнализирай за неуместен коментар