Pfizer обяви в Давос голяма новина за най-бедните страни

Ще предостави ваксини и медикаменти

25.05.2022 | 15:00 Редактор: Ваня Кузманова
Pfizer обяви в Давос голяма новина за най-бедните страни

Pfizer ще предостави близо две дузини продукти, включително и най-продаваната ваксина срещу коронавирус и медикаменти, използвани при лечението му, на някои от най-бедните страни в света. Те ще са на цени, които не са ориентирани към печалба, предаде Асошиейтед прес.

Фармацевтичната компания обяви програмата днес по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос и допълни, че има за цел да подобри равнопоставеността в сферата на здравеопазването в 45-те държави с най-ниски доходи. Повечето от тях са в Африка, но списъкът включва също Хаити, Сирия, Камбоджа и Северна Корея.

Продуктите, които са широкодостъпни в САЩ и ЕС, включват 23 лекарства и ваксини, които се прилагат при инфекциозни заболявания, някои видове рак и редки възпалителни състояния. Говорителката на компанията Пам Изъл отбеляза, че в 45-те страни има само малки количества от въпросните медикаменти и ваксини, информира БТА. 

Тя  обясни, че базираната в Ню Йорк компания ще начислява само производствени разходи и "минимални" разноски за дистрибуция и че ще се съобрази с всякакви отнасящи се към това санкции и закони.

Този месец Световната здравна организация призова Pfizer да направи лекарствените си средства срещу Ковид-19 по-достъпни в по-бедните страни.  

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК