Потъна претъпкана с мигранти лодка, над 70 души изчезнаха край Тунис

Бреговата охрана и военноморските сили са успели да извадят 24 души от водата

25.05.2022 | 14:30 Редактор: Ваня Кузманова
Потъна претъпкана с мигранти лодка, над 70 души изчезнаха край Тунис

Повече от 70 души са изчезнали в Средиземно море, след като лодка, претъпкана с мигранти, пътуващи от Либия за Европа, потъна край съседен Тунис, съобщи бреговата охрана.

"Лодката, която е превозвала около 100 души, се е преобърнала край тунизийското пристанище Сфакс, като бреговата охрана и военноморските сили са успели да извадят 24 души от водата", заяви говорителят на Националната гвардия Хусем Еддин Джебабли.

"Според предварителните резултати от разследването, в неделя вечерта от бреговете на Зауара в Либия е излязла надуваема лодка с около 100 души на борда", каза той и добави, че до момента е извадено едно тяло.

Те са били "от различни африкански и азиатски националности", добави той.

Либия се превърна в основна отправна точка за мигрантите, които се опитват да достигнат Европа по превърналия се в най-смъртоносния миграционен маршрут в света. Много от тях се озовават в Италия - на около 300 км, но много други загиват в морето, когато лодките им, които често не са годни за плаване, се преобръщат или повреждат.

Подобряването на времето през последните седмици доведе до увеличаване на броя на заминаващите. От началото на годината 6 340 мигранти са били заловени и върнати в Либия, според данни, публикувани в понеделник от Международната организация по миграция, пише БГНЕС. 

Групи за защита на правата на човека твърдят, че върнатите често са подложени на ужасяващи злоупотреби. Най-малко 129 души са загинали при опит да преминат границата, а 459 са изчезнали, съобщи МОМ.

Самият район на Сфакс в Тунис е оживена отправна точка, от която се правят опити да се стигане до Европа, като някои от тях са дело на граждани на страната. В началото на май властите съобщиха, че са открили телата на 24 мигранти, които са се удавили при такива опити.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК