Паркинсон, деменция, рак... Наистина ли Путин е тежко болен?

Кирил Буданов предупреждава, че подобни слухове може да са част от информационната война

25.05.2022 | 14:36 Редактор: Здравко Черкезов
Паркинсон, деменция, рак... Наистина ли Путин е тежко болен?

Войната в Украйна продължава вече повече от три месеца и различни наблюдатели се опитват да правят прогнози за изхода ѝ. В тази връзка редовно се появяват различни информации, свързани със съдбата на руския президент.

"През 2023 година той ще си замине - вероятно в санаториум", казва сър Ричард Диърлав, бивш ръководител на британското разузнаване MI6. 

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов също заяви пред Sky News, че Путин е с "много лошо психическо и физическо състояние" и че е "много болен". Бившият британски разузнавач Кристофър Стийл, който е оглавявал офиса на MI6 в Русия, потвърди тази хипотеза. Според негови източници Путин е тежко болен и редовно трябвало да напуска официални срещи, което допринасяло за "нарастващия безпорядък в Кремъл".

В медийното пространство се изказват редица съмнения, че Путин страда от различни заболявания като паркинсон, деменция или рак. Филмовият режисьор Оливър Стоун, който е правил редица интервюта с руския президент, твърди, че в периода 2015-2017 година Путин е прекарал раково заболяване. Наскоро британският "Таймс" съобщи за аудио запис, в който неназован руски олигарх казва, че Путин страда от рак на кръвта. Официално потвърждение от страна на Кремъл, че Путин е болен или е претърпял операция, няма, пише DW.

Разследващият журналист Христо Грозев от Bellingcat също казва, че според негови източници Путин е тежко болен. Грозев заяви още, че висши служители по сигурността в Кремъл смятат, че войната в Украйна е "загубена" и че Путин губи контрол над ръководството на страната.

Не само здравословните проблеми на Путин, но и развоят на войната може да доведе до свалянето му от власт, смята Ричард Диърлав. Той се позовава на изказванията на високопоставен представител на армията, който разкритикува военните действия на Русия в Украйна в национален ефир.

Според Диърлъв руският елит постепенно ще осъзнае в каква катастрофа е била вкарана страната, а Путин ще си отиде от власт, като бъде вкаран в лечебно заведение, което ще бъде "по-елегантно решение" от държавен преврат. Но кой ще го наследи? Според бившият ръководител на MI6 вероятен избор е Николай Патрушев - в момента секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Кирил Буданов твърди, че преди два месеца в Русия е бил извършен неуспешен опит за преврат. Герхард Мангот, експерт по руските въпроси и преподавател в университета в Инсбрук, се съмнява в достоверността на тази информация. "Защото няма никакви белези, че подобен атентат изобщо би могъл да бъде извършен", казва той.

Той предупреждава, че разпространяването на подобни слухове - както за недоволството към режима, така и за здравословното състояние на Путин - може да е част от информационната война. Затова на тях винаги трябва да се гледа с голяма доза предпазливост. Включително и на снимките и видеоклиповете, които уж доказват, че Путин страда от болестта на Паркинсон. "Силно се съмнявам, че това твърдение за Паркинсонизъм би могло да е нещо повече от слух. А може би е по-скоро част от информационната война", казва професор Мангот.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК