Украйна забрани символите "Z" и "V", Русия плаши с 50 нови ракети "Сармат"

Зеленски се подготвя за максимална дипломатическа активност

23.05.2022 | 07:03 Редактор: Тодор Петров
Украйна забрани символите

Володимир Зеленски обяви, че се подготвя за максимална дипломатическа активност през тази седмица. Украинският президент заяви, че ще вземе участие в дискусиите на форума в Давос. 

Междувременно украинският парламент забрани символите "Z" и "V", използвани от руските военни за популяризиране на войната им в Украйна, но се съгласи с президента Володимир Зеленски да се позволи ползването им за образователни или исторически цели.

За решението съобщи в приложението Telegram членът на опозицията Ярослав Железняк. Зеленски наложи вето на предишна версия на законопроекта и призова да се разреши използването на двата символа в музеи, библиотеки, научни трудове, при възстановки, в учебници и други подобни случаи. 

Двете букви от латинската азбука могат да се видят изписани върху руските военни автомобили и техника в Украйна. 

Същевременно стана ясно, че Русия планира до края на есента да въведе на въоръжение около 50 нови междуконтинентални балистични ракети "Сармат", способни да носят ядрени бойни глави. Ракетите ще бъдат произведени в сибирския град Красноярск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
неграмотни
преди 1 година
Защо не забранят направо цялата азбука.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
мъдри решения
преди 1 година
Ето с какви "мъдри" решения се занимават в Украйна! Възродиха всички фашистки символи, а тези букви забраняват. Добре, че не са от Кирилицата, защото цялата щяха да я забранят...... Сигнализирай за неуместен коментар