Тагарев: Швеция и Финландия търсят гаранции за сигурност в НАТО, тъй като на Русия не може да се вярва

Изборът им е рационален и добре осъзнат, смята бившият военен министър

22.05.2022 | 19:30

"Изборът на Швеция и Финландия да подадат молби за членство в НАТО е един рационален, добре осъзнат избор. Те търсят гаранции за своята сигурност чрез членство в НАТО и това намира много широка обществена подкрепа. Въпреки своя неутрален статут, поддържан от десетилетия, в случая на Швеция - в продължение на два века, те сега вече решават да потърсят тези гаранции по този начин, тъй като стана категорично ясно на всеки, който обективно наблюдава събитията, че не само думите на Владимир Путин не означават нищо, а и документи, вкл. и международни, които Русия е подписала, не означават нищо за нея. Хартата на ООН, която е създадена с участието на Съветския съюз, чийто наследник е Русия, също не означава нищо за нея. Така че е напълно разбираемо те да потърсят такива гаранции", коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

"Формално към момента и Швеция, и Финландия имат същия статут какъвто има и Украйна. Те са партньори по програмата „Партньорство за мир“ на НАТО, което не дава тези гаранции, които те биха желали да получат. Що се отнася до позицията на Турция по тяхното  желание да станат членове на НАТО - тук въпросът не е толкова геополитически, колкото желание на Турция да постигне своите цели. Така или иначе от доста години позицията на президента Ердоган е доста ясна. Тук знаем, че Турция е обявила ПКК за терористична организация. В половината европейски страни дейността им е забранена. В другата половина не е забранена. Тя се счита за легална партия. Турция очевидно има дълъг списък от изисквания. Но според мен е въпрос на преговори, за да се стигне до някакво балансирано и взаимно приемливо решение", смята проф. Тагарев. 

"Аз съм умерен оптимист. Преди Ердоган да обяви толкова категорично своите искания, дори считах, че Швеция и Финландия ще бъдат поканени на срещата на върха в Мадрид в края на следващия месец. Сега вече това не е сигурно. Но виждаме, че започнаха много интензивни дипломатически срещи и разговори, зависи наистина дали ще може да бъде постигнато някакво взаимно приемливо решение, за да получат покана след малко повече от месец. Ако това не се случи, наистина ще се забави", анализира бившият министър на отбраната в разговор с Моилена Милотинова. 

По отношение на войната в Украйна и евентуалната възможност конфликтът да се разпростре и към Молдова -  в Приднестровието, Тагарев коментира: 

"Докато Украйна удържа руската агресия и я ограничава в рамките на най-близката област до Молдова, Херсонска област, и до там се ограничава руската агресия, няма пряка опасност за сигурността на Молдова."

Бившият военен министър не е оптимист за скорошен край на войната. "Има едно изравняване на силите. Русия вече действа много по-последователно в стил Втора световна война, с масиран артилерийски обстрел, унищожаване на всичко, което мърда и всяка инфраструктура, която е налична и тогава напредва в някои направления. Украинската армия отблъсква тези атаки, в други направления напредва украинската армия, има в момента някакъв баланс, който, за съжаление, продължава да води до много жертви и от двете страни, но и цивилни жертви. И двете страни могат да издържат още много. За съжаление, има потенциал за още доста месеци воюване и то с висока интензивност", коментира Тагарев.

Целия разговор с проф. Тодор Тагарев вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Божил
преди 1 година
А договора за неутралитет спазен ли е? Сигнализирай за неуместен коментар