Американците не вярват вече на Байдън, рейтингът му пада драстично?

Песимизмът сред членовете на собствената му Демократическа партия се задълбочава, сочи ново социологическо проучване

20.05.2022 | 23:05 Редактор: Жаклина Иванова
Американците не вярват вече на Байдън, рейтингът му пада драстично?

Рейтингът на президента на САЩ Джо Байдън е спаднал до най-ниското ниво през мандата му, а песимизмът сред членовете на собствената му Демократическа партия се задълбочава, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на информация от социологическо проучване.

Само 39% от пълнолетните американци одобряват представянето на Байдън като президент, показва проучване на Асошиейтед прес и Националния център за изследване на общественото мнение, а това представлява спад в сравнение с вече негативния негов рейтинг, измерен миналия месец.

Като цяло само около двама от всеки 10 пълнолетни казват, че САЩ са поели в правилната посока, или че икономиката е добра - в сравнение с около трима от всеки 10 преди месец. Спадът на одобрението е концентриран сред поддръжниците на демократите и само 33 процента от запитаните, подкрепящи партията на президента, казват, че страната е поела в правилната посока - в сравнение с 49 процента през април.

Особено тревожно за Байдън преди междинните избори в САЩ е, че одобрението му сред демократите е 73 процента, което представлява значителен спад в сравнение с началото на неговия мандат, когато то никога не спадаше под 82 процента.

Проучването отразява широкоразпространено недоволство в страната, предизвикано от множеството предизвикателства, пред които тя е изправена - от инфлацията, насилието с огнестрелни оръжия и внезапния недостиг на бебешки храни до продължаващата пандемия.

Като цяло две трети от американците не одобряват начина, по който Байдън управлява икономиката. Тази оценка до голяма степен не се е променила през последните няколко месеца, въпреки че се е повишила леко в сравнение с първите два месеца на годината. Но има и признаци, че недоволството от Байдън и икономиката се е задълбочило.

Само 18 процента от американците казват, че политиките на Байдън са помогнали повече, отколкото са навредили на икономиката, в сравнение с 24 процента през март.

51 процента казват, че те повече са навредили, отколкото са помогнали, а 30 процента не могат да преценят. Процентът на демократите, които казват, че политиките на Байдън повече са помогнали, е спаднал от 45 на 37 процента, въпреки че само 18 процента казват, че повече са навредили. 44 процента не могат да преценят, предаде БТА.

Само 38 процента от анкетираните подкрепят миграционната политика на Байдън, а 45 процента одобряват как той се справя с отношенията с Русия. Само 21 процента от анкетираните за новото проучване американци казват, че имат "силна увереност", че Байдън ще се справи със ситуацията в Украйна; 39 процента казват, че имат известна увереност, а други 39 процента казват, че почти му нямат доверие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК