Западът не разгада думите на критичен руски полковник: Какво искаше да каже?

Михаил Ходарьонок предупреди, че ситуацията за Русия ще се влоши

20.05.2022 | 15:42 Редактор: Здравко Черкезов
Западът не разгада думите на критичен руски полковник: Какво искаше да каже?

Руски полковник прави критично изказване за Кремъл и хода на войната в Украйна. Международните медии го обявяват за рядък случай, в който държавната телевизия не крие истината. Дали обаче не се излъгаха?

Когато в токшоуто "60 минути" по руската държавна телевизия се стигне до сблъсък на мнения, водещият принцип е: колкото по-емоционално, толкова по-добре. Рецептата на този вид предавания изисква събеседниците да се прекъсват взаимно насред думата, да повишават глас и да се надвикват. Затова там винаги се кани и някой, който провокира останалите със своите изказвания, пише DW.

Точно такава роля изигра пенсионираният полковник и военен експерт Михаил Ходарьонок в началото на седмицата. Той предупреди публиката да не се подлъгва по някои успокоителни новини за хода на т. нар. "специална военна операция" в Украйна.

Според него трябва да се очаква съпротивата на един милион силно мотивирани украински войници, които са и добре екипирани със западна помощ. "И това трябва да бъде взето предвид в нашите оперативно-стратегически размишления. В този контекст ситуацията за нас съвсем очевидно ще се влоши", каза Ходарьонок.

Медийно отразяване в целия свят

Думите на Ходарьонок за нула време обиколиха света с помощта на Twitter. Чужди медии говореха дори за рядък момент на истина, излъчена по Руската държавна телевизия. За истинска сензация и за водеща, която била тотално объркана, макар че се слави като много опитна.

И наистина, тя рядко прекъсваше Ходарьонок, а останалите гости - за разлика от друг път – го слушаха мълчаливо. Много е съмнително това да е било заради изненадата им. В крайна сметка Ходарьонок е желан и уважаван гост в телевизията и позицията му не е тайна. Той публично предупреди още преди началото на инвазията, че подобна операция ще бъде дълга и кървава.

"Реални познания"

Компетентността на Ходарьонок е вън от съмнение, казва военният експерт и журналист Валерий Шираев. "Сред многото псевдоексперти, които се появят по телевизията, той е един от малкото, ако не и единственият, който има истински познания."

Познанията, от които Ходарьонок извлича своите изводи, са изненадващо песимистични за Русия. Но те са формулирани по такъв начин, че да не прозвучат като атака срещу въоръжените сили или към Кремъл, а по-скоро като повод за размисъл и препоръки.

Те се отличават твърде съществено от изявленията, за които критиците на Кремъл са подвеждани под съдебна отговорност по руския закон за фалшивите новини. И се толерират, защото се вписват в поредицата изказвания на водещи политически фигури, които напоследък признават грешки и трудности в Украйна, без обаче да поставят под под въпрос дългосрочния успех на "специалната операция".

Подготовка за новата фаза?

Всичко това звучи така, сякаш населението трябва да бъде подготвено за нова фаза. За операция, която ще се проточи дълго, за предстоящи нови жертви. А вероятно и за частична мобилизация.

Военният наблюдател Шираев смята, че това, което се излъчва по държавните телевизии в момента може да се тълкува като опит да се мобилизират "по-големи оперативни резерви, за да се доведе все пак докрай тази операция".

И за да няма никакво съмнение, че това ще стане точно така, още в следващото издание на предаването самият Ходарьонок каза: "Всичко, което се прави на ниво Върховно командване, показва, че украинската страна скоро ще бъде много неприятно изненадана".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК