Нова разновидност на Омикрон в Гърция преодолява ваксините

ВА.4 и ВА.5 са по-заразни и се разпространяват бързо в САЩ и Европа

20.05.2022 | 11:52 Редактор: Теодора Патронова
Нова разновидност на Омикрон в Гърция преодолява ваксините

Нова разновидност на Омикрон е засечена в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос". Според данни на Националната организация за обществено здраве, в страната е регистриран заразен с подварианта ВА.5.

Подвариантът е изолиран в един случай при генетичен анализ на 462 проби, направен в периода април – май. В момента тече проверка за историята на случая. Разновидностите на Омикрон ВА.4 и ВА.5 бяха открити през април от южноафрикански учени.

Беше установено, че те преодоляват ваксините и имунитета, придобит от инфекцията с основния вариант Омикрон. Новите разновидности на варианта са по-заразни и се разпространяват бързо в САЩ и Европа, припомня БТА.  

Вчера в Гърция са били регистрирани 3928 новозаразени с коронавирус. Засечени са и 453 повторни заразявания. Починалите от усложнения, свързани с Ковид инфекцията, са 23-ма.

Гръцкото правителство съобщи, че от 1 юни до 15 септември отпада задължителното носене на маски в някои затворени и открити помещения. Маски трябва да се носят в болниците и от пътуващите с градския транспорт.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК