ЕК: ЕС може да купува руски газ, но не през сметки в рубли

Русия твърди, че чуждестранните компании се нуждаят от две сметки, за да спазват новия си механизъм за плащане на газ

19.05.2022 | 16:32 Редактор: Жаклина Иванова
ЕК: ЕС може да купува руски газ, но не през сметки в рубли

Страните членки на Европейския съюз могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, наложени на Русия, и без да отварят банкови сметки в рубли, чрез които да плащат за доставките. Това е посъветвала Европейската комисия страните членки на ЕС на заседание при закрити врати снощи, по думите на официални лица, цитирани от Ройтерс.

Европейските компании се опитват да получат потвърждение за начина за плащане, така че да продължат да купуват руски газ, след като Москва поиска чуждестранните купувачи да започнат да плащат в рубли и прекъсна газовите доставки за Полша и България, заради отказа им да го направят.

На среща на пратениците на ЕС Комисията препотвърди позицията си - компаниите могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата по договорите си и декларират, че с това изпълняват своите договорни задължения, казаха официалните лица. ЕК не отговори на запитване за коментар от страна на Ройтерс.

Русия твърди, че чуждестранните компании се нуждаят от две сметки, за да спазват новия си механизъм за плащане на доставките на газ - една в чуждестранна валута и една в рубли.

На срещата Полша поиска по-ясен съвет дали е разрешено откриването на сметки в рубли, след като говорител на Еврокомисията каза по-рано през седмицата, че откриването на сметки в рубли в руска "Газпромбанк" за плащане на газ ще надхвърли това, което Брюксел определя като разрешено в рамките на режима на санкциите, информира БТА.

Европейските държави са отговорни за неспазване на наложените на Кремъл санкции, които бяха одобрени от 27-те страни членки. Брюксел може да повдигне законови процедури срещу правителствата, които не спазват санкциите.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК