ЕС планира €200 млрд. за нови оръжия и освобождаване от съветското въоръжение

Планът включва закупуване на танкове, артилерия, бронирана техника, системи за киберзащита

18.05.2022 | 20:00 Редактор: Елеонора Танева
ЕС планира €200 млрд. за нови оръжия и освобождаване от съветското въоръжение

ЕС трябва да разшири военните си инвестиции, за да може в краткосрочен план да попълни запасите от оръжия, предоставени на Украйна. Това заяви ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел. Той представи препоръките на Еврокомисията за отстраняване на недостатъците на европейската отбрана.

Според Еврокомисията през следващите години страните от ЕС възнамеряват да похарчат допълнителни €200 милиарда за оръжия. 

"Не искаме да влизаме в надпревара във въоръжаването и не се стремим да тласкаме света към Трета световна война. Но трябва да осигурим съвместни покупки на оръжия, за да компенсираме недостатъците на европейската отбрана и масовото разоръжаване на страните от ЕС в предишни години", подчерта Борел.

Той отбеляза, че в периода от 1999 до 2014 г. страните от ЕС са извършили "масово и несинхронизирано разоръжаване". Според него конфликтът в Украйна е потвърдил важността от възстановяването на отбранителните способности на страните от ЕС. 

"Това е първият конфликт с такава интензивност в Европа след Втората световна война. Хиляди войници вече са загинали в него, стотици хиляди бойци и стотици танкове участват и от двете страни. Това изисква от нас да действаме", подчерта Борел.

В документ, публикуван от Еврокомисията, приоритетните задачи на ЕС за осигуряване на отбранителната си способност ще бъдат "освобождаване от съветските оръжия, попълване на запасите от оръжия и боеприпаси и значително укрепване на противоракетните и противовъздушните системи".

В бъдеще този план включва закупуване на танкове, артилерия, бронирана техника, самолети, хеликоптери и безпилотници, както и системи за киберзащита.

В дългосрочен план този план включва съвместно разработване на нови модерни европейски видове оръжия от ново поколение, предимно танкове и самолети, уточнява БГНЕС.

ЕК предлага също напълно да се премине към съвместни покупки на оръжия и военна техника, за да се избегне дублирането и раздробяването както в армиите на страните от ЕС, така и в европейската отбранителна индустрия. Всички тези стъпки се представят като допълващи и засилващи отбранителните способности на НАТО.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ценности на демокрац
преди 1 година
Браво на ЕС! Тези милиарди, направо на американците ли ще ги даваме? Най-добре е да ги направят като данък за всички поданици на "западната демокрация". Сигнализирай за неуместен коментар