Край на обсадата на Мариупол: Русия разменя евакуирани от "Азовстал" за пленени войници

Над 260 украински военни бяха евакуирани от стоманодобивния завод

17.05.2022 | 13:48 Редактор: Жаклина Иванова

Край на обсадата на Мариупол. След месеци на сражения над 260 украински военни бяха евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в понеделник вечерта. 53-ма ранени са били откарани в Новоазовск, а 211 са в Оленивка. И двата града са контролирани от проруски сепаратисти. Властите в Украйна работят по връщането им у дома.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски, тази стъпка е била необходима, за да се запази животът на бойците.

"Украйна се нуждае героите ѝ да са живи. Мисля, че всеки нормален човек ще разбере това. Спасителната акция бе започната от наши военни генерали. Работата по връщането на момчетата ни у дома продължава. Нужни са ни деликатност и време", заяви той.

Военните прекараха седмици в подземията на завода, борейки се за свободата на страната си. Украинските власти многократно призоваваха международната общност за съдействие при спасяването им. За помощ помолиха и децата на бойците. Техни съпруги пък посетиха Папа Франциск и поискаха близките им да бъдат включени в молитвите му.

По-рано през месеца бяха евакуирани и всички цивилни от обекта. Сред тях имаше и много деца, които в продължение на седмици живееха на тъмно, без достатъчно храна и вода. Твърди се, че евакуираните мъже ще бъдат върнати на територия, контролирана от Украйна, но в замяна на освободени руски военнопленници.

Руските атаки в Украйна продължават. Киевска медия съобщи за руска ракета, ударила област Чернигов. При атаката има загинали и ранени, но все още няма информация относно техния брой.

Министерството на отбраната на Великобритания твърди, че около 3 500 сгради в областта са били разрушени или засегнати от инвазията.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Разочарован
преди 1 година
По принцип ми харесвате като медия, но започвате да ставате смешни в старанието си да сте политкоректни. Защо не започнете да наричате нещата с истинските им имена? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Vorik
преди 1 година
Евакуирани с бяло знаме?! Нито един физически годен за военни действия азовец няма да бъде разменен- на бас!!! Сигнализирай за неуместен коментар