Цената на петрола се стабилизира след облекчаването на мерките в Китай

"Черното злато" поскъпна с над 50% поради силната волатилност, която войната предизвика

17.05.2022 | 11:36 Редактор: Ваня Кузманова
Цената на петрола се стабилизира след облекчаването на мерките в Китай

Цената на петрола се стабилизира, след като записа най-високото си равнище от близо осем седмици, докато инвеститорите преценяват издръжливостта на ключови продуктови пазари и сигнала от Китай за възможно облекчаване на противоепидемичните мерки, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява незначително с 0,01%, или 0,01 долара, до 114,23 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,16%, или 0,19 долара, до 114,01 долара за барел, след като сортът поскъпна с над 14% в последните четири сесии.

"Черното злато" поскъпна с над 50% тази година поради силната волатилност, която войната в Европа предизвика, и която доведе до затегнато предлагане във време, когато търсенето извън Китай е силно.

В последните сесии американският сорт WTI поскъпва с по-бърз темп от Брента, записвайки ценови ръст миналата седмица. Това изтри обичайната разлика със световния бенчмарк, като сега двата сорта са почти равни.

Предложението на Европейския съюз за налагане на забрана върху руския внос на енергоизточници се забавя на фона на противопоставянето от страна на Унгария. За да бъде прието такова ембарго, е необходимо всички страни членки да постигнат консенсус. 

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер над 2 долара за барел спрямо сума от под 50 цента в края на април.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК