Заради войната ЕК намали наполовина очакванията за икономически ръст в България

Прогнозираната инфлация у нас през тази година е 11,9%

16.05.2022 | 17:00 Редактор: Елеонора Танева
Заради войната ЕК намали наполовина очакванията за икономически ръст в България

Европейската комисия понижи очакванията си за растежа на българската икономика до 2,1% през 2022 г. спрямо по-ранните прогнози от есента за ръст от 4,1%. Това става ясно от пролетната прогноза за икономиката на Европейския съюз и еврозоната.

Според Комисията БВП на България ще достигне 3,1% през следващата година, което отново е понижение от по-ранните очаквания за ръст от 3,5%.

ЕК очаква инфлация от 11,9% у нас през тази година и забавяне до 5% през 2023 г. Нивото на инфлацията за 2021 г. беше 2,8%. В есенната прогноза ЕК прогнозира инфлацията в България да достигне 2,9% през тази година и да се забави до 1,8% през 2023 г.

Възстановяването от пандемията в еврозоната почти ще бъде преустановено, докато цените ще се повишат дори с по-бърз темп, ако има сериозни трусове при доставките на природен газ от Русия, уточнява Bloomberg TV Bulgaria.

Според най-суровия сценарий икономиката на валутния блок ще се разшири с около 0,2% през тази година, а инфлацията ще достигне 9%, ако правителствата не успеят да заменят доставките. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК