Г-7: Няма да признаем руските граници, наложени със сила, Путин отправя безотговорни заплахи

Те отправиха призив към Китай и Беларус да не подкрепят Русия

14.05.2022 | 14:50 Редактор: Теодора Патронова
Г-7: Няма да признаем руските граници, наложени със сила, Путин отправя безотговорни заплахи

Г-7 няма "никога да признае" границите, които Русия се стреми да наложи силово с водената от нея война в Украйна. Това заявиха днес външните министри от групата на седемте най-развити икономики, предаде Франс прес.

"Няма да признаем никога границите, които Русия се опитва да промени чрез военната си намеса", посочват първите дипломати на страните членки в декларация, разпространена след тридневна среща в германския замък "Вайсенхаус". В документа те отново призовават Беларус "да спре действията, улесняващи намесата на Русия, и да спазва международните си ангажименти".

"Поддържаме ангажимента си да подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включваща Крим (. . .)", уточняват те.

"Ще подкрепим мерките (. . .), които ще вземе Украйна, за да осигури свобода и мир в страната", заяви на заключителна пресконференция външната министърка на Германия Аналена Бербок, чиято страна председателства тази година Г-7.

Участниците в срещата подновиха искането си към Русия "да сложи край на войната, започната от нея, без да е предизвикана (от Украйна, бел. Франс прес), и на трагичните страдания и загуби на човешки животи, които тя продължава да предизвиква". Те осъдиха "безотговорните заплахи да се използват химически, биологически или ядрени" оръжия, отправени от руския президент Владимир Путин.

Седемте най-развити икономики смятат "да ускорят усилията", целящи "да сложат край на зависимостта от руската енергия". Министрите увериха, че "ще разширят" икономическите санкции срещу Москва заради нашествието ѝ в Украйна в "сектори, от които Русия е особено зависима", и приканиха Китай "да не подкопава" тези мерки.

 Те отправиха "призив към Китай да не подкрепя Русия в нападението" ѝ срещу Украйна.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
НИКАКВИ АЛЧНИ ЗАПАДН
преди 1 година
НИКАКВИ АЛЧНИ ЗАПАДНЯЦИ НЯМА! ИМА ОБЗЕТА ОТ ШИЗОФРЕНИЯ РУСИЯ ИСКАЩА ДА ЗАВЗЕМЕ НАЙ- ПЛОДОРОДНИТЕ И ВАЖНИ ОБЛАСТИ НА БИВШИТЕ СИ КОЛОНИИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ. СЛЕД ЕВЕНТУАЛЕН УСПЕХ ЩЕ ПОСЕГНЕ НА МОЛДОВА И КОЙ ЗНАЕ КОИ ДРУГИ СТРАНИ. В МОМЕНТА РУСНАЦИТЕ СА ФАШИСТИ . НА ГЕРМАНЦИТЕ НА ХИТЛЕР. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 година
Г7 , дали са на ясно с факта, че на Путин му дреме на шамйзера за тяхното признание ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Това е едно голямо лицемерие от страна на г7. Никой не се интересува от хората. Всичко се свежда до това, че алчни и безочливи западняци искат да разкъсат Русия на малки държави и даяограбват- нефт, петрол, злато и т.н. Украйна е да само буфера, понеже там има фашисти и хич не ги еня за хората. Но няма да стане западни алчници. Сигнализирай за неуместен коментар