Украйна бележи успех в Харков, в Донбас боевете се ожесточават

Висш украински генерал прогнозира, че войната ще свърши до края на годината

14.05.2022 | 13:50 Редактор: Теодора Патронова

Украйна печели битката за втория по големина град в страната Харков, след мощна контраофанзива. Това сочат разузнавателни доклади на Запада. На този фон - висш украински генерал с прогноза, че войната ще свърши до края на годината. Според него в Русия се подготвя и преврат за свалянето на Владимир Путин, който, по думите му, бил сериозно болен от рак. 

В ранните часове на деня руска ракета се стовари над харковския град Дергачи и разруши център за събиране на дарения. С оттеглянето на нощта се видяха разпръснати детски играчки, дрехи, храни. Един човек е ранен.

"Ракетата удари в 2:20 часа сутринта. Само ден, след като друга ракета премина през покрива и три етажа на Двореца на културата, но не избухна", съобщи кметът Вячеслав Задоренко.

Руските атаки в околностите на Харков не спират. Но след почти две седмици украинска контраофанзива, обстрелите над самия Харков, вторият по големина град в Украйна, изглежда са приключили. И Западът е обединен - Украйна спечели битката за града. Армията е отблъснала руснаците в шест населени места там, заяви и украинският президент. Той заяви и готовност за преговори с Путин, но без посредници и условия.

"Никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи тази война. Но украинските военни правят всичко по силите си, за да прогонят руските нашественици", коментира Володимир Зеленски.

Прогноза обаче направи ръководителят на украинското военно разузнаване в интервю за британската телевизия "Скай". Според него войната ще свърши до края на годината. Това е най-оптимистичната прогноза на висш украински представител до момента.

"Войната с Русия върви толкова добре, че ще достигне повратен момент в средата на август и ще приключи преди края на годината", заяви генерал-майор Кирило Буданов.

Генералът е убеден, че Киев ще си върне и териториите, които страната загуби - Крим, Донецк в Луганск. Прогнозата му стига и по-далеч.

"Готви се преврат за свалянето на Владимир Путин в Русия", поясни той.

Също така, че руският президент е сериозно болен от рак. Висшият генерал е и човекът, прогнозирал точно кога Русия ще нахлуе в Украйна, докато украинското правителство е било скептично за такъв сценарий.

И ако в Харков Украйна бележи успех, то в Донбас боевете се ожесточават. Местните власти съобщават за загинали и ранени цивилни при руски обстрел в Донецка и Луганска област. Според Москва през нощта над 500 обекта на въоръжените сили на Украйна са били поразени. А заместник-командирът на батальона "Азов" призова Вашингтон да помогне за евакуирането на около 600 ранени войници от завода "Азовстал" в Мариупол. И още едно предупреждение от Зеленски - блокадата на черноморските пристанища е част от умишлена стратегия на Москва за предизвикване на хаос и се обърна към западните лидери.

"До каква политическа нестабилност и миграционни потоци ще доведе до това? Колко ще трябва да похарчите тогава, за да преодолеете последствията?", попита президентът на Украйна.

А на този фон - след изтеглянето на Кока Кола Русия вече прави собствена марка - Коми Кола.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК