Какво мислят украинците и как биха постъпили, ако Русия ги нападне?

Украинците смятат руската инвазия за напълно реалистична

29.01.2022 | 06:50 Редактор: Ваня Кузманова
Какво мислят украинците и как биха постъпили, ако Русия ги нападне?

Заради разполагането на многохилядни руски части по границата с Украйна обстановката си остава взривоопасна. Западни страни се опитват да убедят Русия да заложи на деескалация на напрежението, а украинското ръководство твърди, че макар да няма непосредствена опасност от инвазия, заплахата е все пак съвсем реална.

Какво мислят хората в Украйна?

Това мнение се споделя и от почти половината украинци. Според допитване на Международния социологически институт в Киев (KIIS), проведено през последните дни, малко над 48% от украинците смятат руската инвазия за напълно реалистична възможност, докато 39 на сто не вярват, че може да се стигне дотам. Останалите 13 процента нямат мнение или не желаят да го изразят. Спрямо допитванията от средата на декември миналата година почти няма промяна в нагласите на украинците, уточняват от института.

"Убеждението, че Русия няма да нападне Украйна, може да се дължи на няколко причини: от симпатия към Русия до увереността, че действията на Украйна и на международната общност все пак ще успеят да предотвратят война", казва за ДВ Михайло Мишченко, заместник-ръководител на украинския изследователски център "Разумков". Според експерта най-уверени в това, че Русия няма да нахлуе, са хората, които вярват, че реакцията на международната общност ще възпре Кремъл. А и немалка част от украинците са на мнение, че с поведението си Русия просто изнудва.

Според шефа на KIIS Володимир Паниото общественото мнение в Украйна се формира сравнително бързо под влиянието на определени информации, след което се затвърждава и повече не търпи сериозни промени. Хората търсят източници на информация, които потвърждават собственото им мнение и се доверяват най-много тъкмо на тези източници, добавя експертът.

"През последните две години в Украйна се увеличи делът на хората, които ползват интернет и социални мрежи, а сега тази тенденция допълнително се усили. Това се дължи на факта, че социалните мрежи реагират много бързо, а чрез алгоритмите до потребителите стигат предимно информации, които им харесват", посочва социологът и добавя: "Затова казваме, че хората се намират в един вид информационен балон, чрез който мнението им става още по-непоклатимо".

Влияние върху нагласите на украинците оказват и съобщения като това, че западни държави изтеглят от Украйна семействата на служителите в дипломатическите си представителства. Една част от украинците виждат в това конкретна мярка, която въпросните държави предприемат в защита на своите граждани. В тази връзка в социалните мрежи могат да се прочетат съвети какво трябва да съдържа един "куфар за спешен случай" и какво трябва да се предприеме в случай на война, пише DW

Колко от украинците са готови да окажат съпротива?

Володимир Паниото смята, че съобщенията за евакуация могат да засилят опасенията от възможно руско нападение, което обаче не означава непременно, че всички ще се втурнат да се готвят за война. "Разбира се, че хората, които смятат опасността за съвсем реална, ще се готвят по-усилено за нападение", казва експертът. А кой какви мерки ще вземе - това зависи и от възможностите, с които разполагат отделните хора. Едни ще се задоволят само с това да държат в готовност най-необходимите неща, докато други сигурно ще си набавят и оръжия.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК