Напрежението се изостря: Русия доставя кръв и медицински материали край Украйна

Това засилва опасенията на САЩ за възможна руска инвазия

28.01.2022 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова
Напрежението се изостря: Русия доставя кръв и медицински материали край Украйна

Военното натрупване на руски войски близо до Украйна се разширява, като в него се включват доставки на кръв заедно с други медицински материали, които биха ѝ позволили да лекува пострадали, което е още един ключов индикатор за военната готовност на Москва, са заявили американски служители пред "Ройтерс" при условия на анонимност.

Настоящи и бивши американски служители казват, че конкретни показатели - като доставките на кръв - са от решаващо значение като показател дали Москва ще бъде готова да извърши инвазия, ако руският президент Владимир Путин реши да го направи. Разкриването на тази новина за доставките на кръв от американски служители, пожелали анонимност, добавя още един контекст към нарастващите опасения на САЩ, че Русия може да се готви за нова инвазия в Украйна, тъй като е събрала над 100 000 войници близо до границите на тази бивша съветска република.

Тези предупреждения включват прогнозата на президента Джо Байдън, че е вероятно руско нападение, и забележките на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, че Русия може да започне нова атака срещу Украйна след "много кратко време".

Пентагонът по-рано е признавал разполагането на "медицинска подкрепа" като част от натрупването на Русия. Но разкриването на доставките на кръв добавя ниво на детайлност, което според експертите е от решаващо значение за определяне на руската военна готовност.

"Това не гарантира, че ще има нова атака, но вие не бихте извършили атака, освен ако нямате това (резерви от кръв) под ръка", каза Бен Ходжис, пенсиониран генерал-лейтенант на САЩ, който сега работи в изследователския институт на Центъра за анализ на европейската политика.

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на писмено искане на "Ройтерс" за коментар, информира "Фокус".

Говорител на Белия дом не коментира каквито и да било руски доставки на кръв, но отбеляза многократните публични предупреждения на САЩ за руската военна готовност. Пентагонът също отказва да обсъжда оценките на разузнаването.

Тримата американски служители, които са съобщили на "Ройтерс" за доставките на кръв не съобщават конкретно кога Съединените щати са открили за тях. Двама от тях обаче казаха, че това е станало през последните седмици.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Руските власти многократно отричат да планират нахлуване. Но Москва казва, че се чувства застрашена от нарастващите връзки на Киев със Запада.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК