Украинският президент: Най-големият риск за страната ни е дестабилизация отвътре

"НАТО е единственият гарант за сигурността", заяви Володимир Зеленски

28.01.2022 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова
Украинският президент: Най-големият риск за страната ни е дестабилизация отвътре

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че най-големият риск за страната му е дестабилизацията отвътре, включително под формата на икономическа криза, предаде Ройтерс.

НАТО е единственият гарант за сигурността на Украйна в нейното противопоставяне с Русия, изтъкна украинският лидер на пресконференция. Зеленски подчерта, че източноевропейските страни, членуващи в НАТО, също може да бъдат засегнати от кибератаки и други тактики за сплашване от Москва.

Той не изключи по-нататъшна ескалация на напрежението в отношенията с Русия и отправи критики към прекалено голямата, по думите му, паника около състоянието на украинската икономика. "Не казвам, че ескалацията не е възможна, но не се нуждаем от тази паника", каза Зеленски и добави, че именно това е казал вчера по телефона на президента на САЩ Джо Байдън, цитиран от БТА.

Според Володимир Зеленски настоящата ситуация е сериозно предизвикателство за НАТО, защото някои европейски страни си мислят, че не бива да се рискува с приемането на Украйна в Алианса. "Ако избухне обаче пълномащабна война, тя ще бъде по границите на някои държави от НАТО", предупреди Зеленски.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК