Путин към Макрон: Проучваме предложенията на Запада и ще действаме

Руският президент смята, че са пренебрегнати ключови въпроси и искания

28.01.2022 | 17:05 Редактор: Искра Ангелова
Путин към Макрон: Проучваме предложенията на Запада и ще действаме

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския лидер Еманюел Макрон каза, че Москва внимателно ще проучи отговорите на Запада на нейните предложения за гаранции за сигурност и след това ще вземе решение за по-нататъшни действия. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от TACC.

"Владимир Путин отбеляза, че руската страна ще проучи внимателно получените на 26 януари писмени отговори от САЩ и НАТО за изготвяне на споразумения за гаранции за сигурност, след което ще вземе решение за по-нататъшните си действия", се казва в съобщението.

Путин посочи по време на разговора, че САЩ и НАТО не са взели предвид фундаменталните опасения на Русия в отговор на предложенията на Москва за гаранции за сигурност.

Обърнато е внимание на факта, че отговорите на САЩ и НАТО не отчитат такива фундаментални опасения на Русия като предотвратяване на разширяването на НАТО, отказ за разполагане на ударни оръжейни системи близо до руските граници, както и връщане на военния потенциал и инфраструктурата на блока в Европа до позициите от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО.

Отбелязва се, че Западът е пренебрегнал и ключовия въпрос – "как САЩ и техните съюзници възнамеряват да следват принципа за неделимост на сигурността, закрепен в основните документи на ОССЕ и Русия – НАТО, който гласи, че никой не трябва да укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други държави".

Проблеми на европейската сигурност

Президентите се съгласиха да продължи диалогът по целия спектър от въпроси на европейската сигурност. "Във връзка с председателството на Франция на Съвета на ЕС през първата половина на тази година Макрон информира Путин за подходите на Париж в общоевропейски план. Беше договорено руско-френският диалог да продължи по целия спектър на проблеми на европейската сигурност", се казва в съобщението, цитирано от "Фокус".

Путин е подчертал важността на стриктното изпълнение от страна на Киев на Минските споразумения.

"При обсъждането на ситуацията в Украйна Владимир Путин подчерта важността на стриктното спазване от страна на Киев на клаузите на Минския пакет от мерки и други споразумения, преди всичко за установяване на пряк диалог с Донецк и Луганск и правно оформяне на специалния статут на Донбас", се казва в съобщението.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК