На 15 години се присъединява към ИД, сега я съдят за тероризъм - историята на Леонора

Момичето бяга в Сирия и става третата жена на германец, член на "Ислямска държава"

28.01.2022 | 11:29 Редактор: Теодора Патронова
На 15 години се присъединява към ИД, сега я съдят за тероризъм - историята на Леонора

На 15 години германката Леонора заминава за Сирия, за да се присъедини към терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Там сe омъжва за германец, който е бил член на апарата за сигурност на ИД. Тя става третата му жена. Бащата на Леонора близо две години се опитва да върне дъщеря си обратно в Германия, но опитите му се провалят.

Днес Леонора вече е на 22 и в Германия започна процесът срещу нея. Обвинението гласи: след пристигането си в Сирия през март 2015 тя се е регистрирала като член на ИД и се е включила в чуждестранна терористична организация.

Историята на Леонора

Няколко дни след пристигането си тя се жени за Мартин Лемке от град Цайтц. Той е заминал за Сирия с двете си жени и две деца още през ноември 2014 година. Бракът на Леонора с Лемке бил уреден още в Германия - по интернет. Посредник в случая била първата жена на Лемке - млада французойка, следваща в Лайпциг. Жаждата си да научи повече за исляма Леонора задоволявала с информации от Facebook и от различни групи в WhatsApp. Обкръжението на момичето нямало никаква представа, че тя желае да живее като мюсюлманка със забрадка и бурка. В своето малко градче в провинция Саксония-Анхалт тя не виждала възможност да практикува исляма, пише DW.

От март 2015 до юни 2017 Леонора живяла в сирийския град Рака. В обвинението се казва, че "там тя е поемала полагащите ѝ се според идеологията на ИД задължения в домакинството", с което е подкрепяла Мартин Лемке в работата му като член на терористичната милиция. Освен това самата Леонора е работила за ИД срещу заплащане, като задължението ѝ било да следи за доброто поведение на останалите жени на бойците от ИД.

Дали ще влезе в затвора?

През декември 2020 германското правителство връща с тайна операция Леонора и децата ѝ обратно в Германия. При пристигането ѝ във Франкфурт на Майн полицията я задържа. От началото на януари 2021 Леонора е на свобода.

За процеса са предвидени общо 22 дни, заседанията не са публични. Отсега е трудно да се предвиди каква ще е присъдата. Възможно е Леонора да се размине със затвора - например, ако съдът ѝ приспадне годините, прекарани в сирийски затвор.

Снимка: DW

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години