Полша отчете рекорден брой новозаразени, големите ученици отново онлайн

Полските власти започнаха да осигуряват безплатни тестове за коронавирус

27.01.2022 | 22:22 Редактор: Ваня Кузманова
Полша отчете рекорден брой новозаразени, големите ученици отново онлайн

Големите ученици в Полша се върнаха отново към обучение от разстояние, след като страната за втори пореден ден отчете рекордно увеличение на случаите на коронавирус, предаде ДПА.

За изминалите 24 часа заразените са се увеличили с 57 659, обяви министерството на здравеопазването. За същия период в 38-милионна Полша са починали 262-ма души.

Министерството на образованието издаде заповед учениците от пети клас нагоре да си останат вкъщи. Първоначално предвиденият срок на действие на мярката е един месец.

Полските власти започнаха да осигуряват и безплатни тестове за коронавирус. Засега са обособени 64 аптеки в цялата страна, в които гражданите могат да се възползват от тях и да се изследват, заяви здравният министър Адам Неджелски; има и още такива обекти, които в момента кандидатстват за разрешение да извършват подобна дейност.

Засега например правителството във Варшава не е направило нищо, за да създаде законодателна база, която да позволи на ресторантите, хотелите и магазините да проверяват ваксинационния статус на клиентите си, отбелязва ДПА.

В парламента има внесен законопроект, предвиждащ работодателите да могат да проверяват ваксинационния статус на служителите си или да изискват от тях да се изследват, но и той е блокиран от месеци, пише "Труд". 

От утре в Полша ваксинираните подрастващи на възраст между 12 и 15 години ще могат да получат бустерна доза, съобщи още здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК