Румъния мина 50% ниво на ваксинация на пълнолетното население

Над 2,33 милиона души са получили и бустерна доза

27.01.2022 | 16:50 Редактор: Здравко Черкезов
Румъния мина 50% ниво на ваксинация на пълнолетното население

Координаторът на ваксинационната кампания в Румъния д-р Валериу Георгица заяви, че в момента 50 процента от пълнолетното население на Румъния е имунизирано с най-малко една доза ваксина срещу Ковид-19, предаде Аджерпрес.

"В момента имаме 50 процента пълнолетно население, което е с най-малко една доза ваксина. (...) От общото население, живеещо в Румъния, степента на ваксинация е 41,8 процента", посочи Георгица.

Той уточни, че в момента над 2,33 милиона души са получили и бустерна доза, което е около 40 процента от подлежащите на бустерна ваксинация.

В Букурещ нивото на ваксинация е близо 67 процента, добави Георгица.

"Има седем окръга, в които ваксинацията е между 50 и 60 процента (...), други 24, където е между 40 и 50 процента, и десет окръга с между 30 и 40 процента", посочи координаторът на ваксинационната кампания.

Георгица каза още, че 390 деца от възрастовата група между 5 и 11 години са ваксинирани вчера, когато започна имунизацията на тази възрастова категория. Близо 11 процента от поставените вчера първи дози са били деца от възрастовата група 5-11 години, уточни Георгица.

Той добави, че следващият транш от предназначените за деца ваксини на Pfizer/BioNTech ще пристигне в Румъния на 31 януари.

От своя страна държавният секретар в здравното министерство Андрей Бачу заяви, че в момента малко над 34 процента от болничните легла, предвидени за пациенти с Ковид-19, са заети. Той отбеляза, че следващата седмица всички училища ще продължат да работят с физическо присъствие.

"В момента говорим за заетост на леглата от 34,05 процента на национално ниво. Това означава, че следващата седмица всички училища продължават дейността си присъствено, тъй като не е преминат прагът от 75 процента", посочи Бачу, цитиран от БТА.

Той добави, че на окръжно ниво заетостта на леглата варира между 9 и 68 процента.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК