Русия прехвърли в Беларус изтребители Су-35С

Екипажите са преодолели около 8 хиляди километра от летище в Хабаровския край

27.01.2022 | 11:39 Редактор: Искра Ангелова
Русия прехвърли в Беларус изтребители Су-35С

Многоцелеви изтребители Су-35С, които ще участват в проверката на силите за реагиране на Съюзната държава, са завършили пребазирането си в Беларус. Това съобщиха пред журналисти в руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

"Многоцелеви изтребители Су-35С от Източния военен окръг, участващи в проверката на силите за реагиране на Съюзната държава, завършиха пребазирането о си на беларуски летища", отбелязаха от военното ведомство.

Екипажите са преодолели около 8 хиляди километра от летище в Хабаровския край. Те извършиха две междинни кацания на летищата на Централния военен окръг. Маршрутите на полетите на многофункционалните изтребители бяха внимателно разработени от авиационни навигатори и отчитаха възможността за максимален полет нон-стоп на самолетите, както и метеорологичните условия по целия маршрут", добавят от министерството.

Сега екипажите ще трябва да се запознаят с маршрутите на полетите във въздушното пространство на Беларус, след което ще поемат бойно дежурство като част от проверката на функционирането на единната система за противовъздушна отбрана на Съюзната държава.

Както съобщиха по-рано в Министерството на отбраната, проверката на силите за реагиране ще се проведе на два етапа. На първия етап до 9 февруари ще бъде извършено възможно най-скоро преразпределението и създаването на групировки войски на територията на Беларус, ще бъде организирана охраната и отбраната на важни държавни и военни съоръжения, охраната на държавната граница и въздушното пространство. Ще се проведе и проверка на готовността и способността на дежурните сили и средства за ПВО да изпълняват задачи за прикриване на важни обекти на територията на републиката, информира "Фокус".

По време на втория етап на проверката, от 10 до 20 февруари, ще се проведе съвместно учение "Съюзническа решимост – 2022", в рамките на което се разглеждат въпроси за пресичане и отразяване на външна агресия, както и противодействие на тероризма и защита на интересите на Съюзната държава.

Според Министерството на отбраната по време на ученията ще бъдат предприети мерки за засилване на охраната на държавната граница за предотвратяване на проникването на въоръжени групировки бойци, за блокиране на каналите за доставка на оръжие и боеприпаси, както и за претърсване, блокиране и унищожаване на незаконни въоръжени формирования и диверсионно-разузнавателни групи на условния противник. Практическите действия на войските ще се проведат на полигоните Домановски, Гожски, Обуз-Лесновски, Брестки и Осиповичски и летищата Барановичи, Лунинец, Лида и Мачулищи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Нещата не вървят на добре Сигнализирай за неуместен коментар