Кои са лекарите антиваксъри и достоверни ли са аргументите им?

В Германия се разпространява отворено писмо на лекари, които се съмняват в Ковид ваксините

25.01.2022 | 22:55 Редактор: Здравко Черкезов
Кои са лекарите антиваксъри и достоверни ли са аргументите им?

В Германия се разпространява отворено писмо на лекари, които се съмняват в ползата от ваксините срещу Ковид-19. Кои са тези лекари, какви са техните аргументи и достоверна ли е информацията? DW провери фактите:

В свое отворено писмо инициативата "Лекари се изправят" предупреждава, че ваксината срещу коронавируса не предпазва от тежки форми на болестта, но затова пък крие рискове. В писмото се казва дословно: "В най-добрия случай защитният ефект от ваксината може да преобладава само при възрастни хора и такива с рискови фактори". Абсолютната и конкретна полза от нея обаче била "маргинална" за по-голямата част от населението. Въпросното писмо е подписано от 380 медици с различни специалности, както и от инициативата "Лекарки и лекари за индивидуалното право да решаваме дали да се ваксинираме".

Заблуди и "алтернативни факти"

Авторите на писмото твърдят също, че краткото време и малкият брой заболявания досега не дават възможност да се каже категорично дали ваксината предотвратява тежките форми на Ковид-19 и смъртните случаи. Това твърдение обаче игнорира както факта, че в Германия се ваксинира вече повече от година, така и данните на института "Роберт Кох", според които вероятността ваксинираните да са защитени от тежки форми на Ковид-19 и от постъпване в болница възлиза на 90%. Срещу симптоматични форми на болестта, пак според същите данни, ваксинираните са защитени до около 75%.

Според досегашните изследвания ваксините защитават и срещу варианта Омикрон, макар и в по-ниска степен. Поради това експерти като Кристиан Дростен препоръчват тройно ваксиниране. Бустерната доза намалява вероятността да се стигне до инфекция с Омикрон с 54%, казва Дростен. А данните на Германското интердисциплинарно сдружение по интензивна и спешна медицина (DIVI) сочат, че мнозинството от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са неваксинирани.

В подкрепа на тезата си авторите на писмото привеждат данни от едно изследване и твърдят, че вероятността ваксинираните да попаднат в болница с тежка форма на Ковид-19 възлиза на 58%. Те обаче не обясняват откъде са взели въпросния процент, а това е странно, още повече, че цитираното от тях изследване твърди нещо съвсем различно. Там се казва: "Изследването показва, че BNT162b2 (т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer – б.ред.) действа ефективно в голям брой от случаите с Ковид."

В откритото писмо се твърди също, че сред децата и младежите, които са ваксинирани, "навярно" има по-чести случаи на възпаление на миокарда. Това твърдение обаче не е подкрепено с никакви данни.

Въпреки доста съмнителните аргументи, изтъкнати в откритото писмо, то се разпространява не само в социалните мрежи, но и чрез политици. Политикът от дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" Тино Крупала изтъква инициативата като аргумент срещу евентуалното въвеждане на задължителна ваксинация и повтаря предупреждението, че децата и младежите не бива да се ваксинират.

Кои лекари са подписали писмото?

В списъка на подписалите го се срещат лица, които се съмняват в смисъла от ваксините или омаловажават коронавируса. Например лекар от Хамбург, който беше сред водещите инициатори на движението "Лекари за просвета". Повечето от неговите членове са издавали медицински бележки за вредата от носенето на предпазни маски, без обаче да са правили преди това прегледи на съответните пациенти. Сред подписалите е и лекарят Сухарит Бакди - срещу него прокуратурата води следствие, включително и заради антисемитски изявления.

Ролф Крон, който също е подписал писмото, се представя като "лекар и хомеопат". За него е известно, че поддържа свой канал в мрежата "Телеграм". И също като Бакди, Крон е бил сред ораторите на демонстрации, провеждани от противници на ваксините. Прокуратурата е водила следствие и срещу Крон. Той е подозиран за издаването на 117 фалшиви медицински удостоверения за освобождаване от задължението за носене на маски.

Клаус Райнхард, президент на Германската лекарска камара, до когото също е било изпратено Отвореното писмо, казва, че подобни писания имат една-единствена цел - да разколебават лекарите и да саботират ваксинационната кампания в Германия. Според него подобни акции са много досадни, но не могат да променят факта, че лекарите в страната участват много ангажирано във ваксинациите.

На запитване на обществено-правната телевизия АРД един от подписалите откритото писмо заяви, че категорично отхвърля обвинението за използвани в него грешни, непълни и недоказани твърдения. Освен това инициативата не била обединение на "лекари, критично настроени към ваксинациите". Ставало дума единствено за оценка на ваксинациите на базата на актуалните данни, с цел да се помогне на пациентите да вземат "информирано решение" дали ваксината е подходяща за конкретния човек.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
GUT GUT
преди 2 години
Има ваксина няма живот-умиргаш???!!! Сигнализирай за неуместен коментар