Русия няма да нападне, България няма място в Украйна при сблъсък

Коментар на експерта по сигурност Славчо Велков и бившия военен министър Велизар Шаламанов

25.01.2022 | 21:30 Редактор: Здравко Черкезов

"Ястребите в българската политика са доста, но не се схваща замисъла на Русия. По отношения на България, Русия не иска изтеглянето на натовските войски. Тя много добре знае какво има в България и нейното искане е – "Не разполагайте натовски войски", посочи eкспертът по сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че България няма място в Украйна при евентуален челен сблъсък между силите на Алианса и Русия. "Член 5 не се отнася до Украйна, защото тя не е член на НАТО", обясни експертът по сигурност.

Според него Русия не подготвя нападение, тъй като хилядите войници на границата с Украйна не са "ударна групировка". Те са по-скоро за сплашване, а Източна Украйна им служи като буферна зона.

"От военни действия никой няма интерес, защото те са разрушителни. Това всъщност е инструмент за постигане на други цели. Именно сега е моментът в следващите няколко дни с реалния план за деескалация да започнем процес на снемане на военното напрежение и търсене на решение от друг характер. Това, което в момента наблюдаваме, е повишаване на напрежението от Русия с нови и нови сили и военни учения", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Малко вероятно е Русия да нахлуе в Украйна, защото ще понесе сериозни загуби. По-вероятен е процес, при който Русия да застане в удобен момент на масата за преговори, стана ясно от думите на Шаламанов.

"Виждаме диалог, но за съжаление първите стъпки в този диалог от руска страна бяха два ултимативни проеткодоговора. Но срещата НАТО - Русия на 12 януари стана откровен разговор за войските – процес, подобен на процеса от Хелзинки, който доведе до края на Студената война", изтъкна бившият военен министър.

Славчо Велков от своя страна обърна внимание на друг възможен сценарий – Украйна да нападне Източна Украйна.

"Възможен, но малко вероятен сценарий – никой не предприема такива действия сега, включително в ледения студ", подчерта експертът по сигурност.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Ватник 1989
преди 2 години
Не било атака ? Та ко правят Московските главорези сега ? Цялата Украина е нападната от зелените глистове. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
ivanpenev19
преди 2 години
ВАЖНОТО Е ДА НАБИЕМ РУСНАЦИТЕ И ДА СИ ВЪРНЕМ ЗАГРАБЕНОТО! Сигнализирай за неуместен коментар