Залезът на френски ядрен гигант е нарастваща икономическа заплаха за Европа

"Цената на електроенергията в Европа ще остане висока още известно време. Всички ще плащат повече"

23.01.2022 | 22:18 Редактор: Здравко Черкезов
Залезът на френски ядрен гигант е нарастваща икономическа заплаха за Европа

Дългогодишният залез на френския енергиен гигант Electricite de France SA не е просто политически проблем за Франция, а нарастваща икономическа заплаха за цяла Европа, пишат Франсоа дьо Бопуи и Рейчъл Морисън за Bloomberg.

Операторът на ядрени реактори, който в миналото беше източник на национална гордост и на надеждна и евтина електроенергия се е превърнал в кошмар за инвеститорите и все по-нестабилна колона на регионалната енергийна сигурност. Техническите проблеми за някои от най-големите реактори означават, че EDF ще произведе най-малкото количество атомна енергия от 30 години, от което ще пострадат съседите на Франция, котио внасят електроенергия от нея.

Това е още един удар за региона, който вече се бори с рекордно високите цени на газа, които не дават признаци скоро да се понижат. Вместо да помогне на EDF да реши проблемите си, френското правителство изтегля милиарди долари от компанията, за да предпази френските домакинства от рекордните цени на енергията.  

"Проблемите с реакторите на EDF водят до невиждан спад в производството, който започва да става тревожен," казва Никълъс Голдбърг, старши мениджър енергетика в Colombus Consulting в Париж. "Цената на електроенергията в Европа ще остане висока още известно време. Всички ще плащат повече”.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимки: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК