Командващият ВМС на Германия подаде оставка заради коментари в подкрепа на Путин

Вицеадмиралът беше нарекъл глупост идеята, че Русия иска да навлезе в Украйна

23.01.2022 | 11:58 Редактор: Искра Ангелова
Командващият ВМС на Германия подаде оставка заради коментари в подкрепа на Путин

Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка, след като беше подложен на критики, защото заяви, че Владимир Путин иска уважение и Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим, предадоха световните агенции.

"Поисках от министърката на отбраната Кристине Ламбрехт да ме освободи незабавно от заеманата длъжност", се казва в изявление на адмирала. "Министърката прие искането".

Освен това вицеадмиралът беше нарекъл глупост идеята, че Русия иска да навлезе в Украйна.

Това, което Путин иска, "е да бъде уважаван", заяви военният във видеозапис, разпространяван в интернет, който беше заснет на среща на група за анализи, провела се в петък в Делхи. "Лесно е да му се даде уважението, което иска и което вероятно заслужава", добави Шьонбах. Той определи като глупост идеята, че Русия иска да започне инвазия в Украйна, предава БТА.

Следобяд вицеадмиралът се извини, като нарече изказванията си необмислени. "Това беше очевидно грешка", добави той в Twitter. Но в изявление по-късно вечерта той обясни, че е подал оставка, "за да не нанесе допълнителни вреди на германския флот и особено на Федерална република Германия".

Следобед германският посланик в Киев беше призован във външното министерство по повод изявлението на генерала, което украинските власти окачествиха като "напълно неприемливо".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК