Украински генерал: Гражданите ни са готови да разкъсат руснаците с голи ръце

Той е готов за война, която знае, че може да не спечели

23.01.2022 | 11:40 Редактор: Искра Ангелова
Украински генерал: Гражданите ни са готови да разкъсат руснаците с голи ръце

"Украинците са готови да разкъсат руснаците с голи ръце", заявява украински генерал в разговор с Антъни Лойд от британския ежедневник „Таймс“.

Генералът е готов за война, която знае, че може да не спечели. Липса на съюзници и с малко чуждестранни приятели; без модерно въоръжение и превъзходство по суша, море и въздух, яростта може да е бъде неговата най-добра защита.

"Имаме около половин милион души, преминали през война в тази страна, в която или са загубили някого, или нещо. Половин милион, които са загубили кръвта на роднина, загубили домовете си или приятелите си, и са готови да разкъсат руснаците с голи ръце", хладнокръвно заяви генерал-лейтенант Олександър Павлюк. Той е решен да разгроми всяка руска сила, достатъчно неразумна, за да нахлуе в родината му.

"Ако нашето разузнаване успее да предвиди посоката на главния руски удар, след първите големи загуби те няма да продължат по-нататък", казва той. "Путин осъзнава, че след тежки загуби армията му може сама да спре. В това не може да се доверите на интуицията. Става дума за трезва преценка".

52-годишният Павлюк, който командва общовойскова група с численост 52 000 души на предната линия в Източна Украйна, където се очаква да падне руският чук, познава добре врага си. Той се присъединява към съветските въоръжени сили през 1987 г. и се обучава за командир на танк. В по-късните години той се бие срещу бившите си другари и говори с гордост, че ръководи бригада от украински войници срещу руските въздушно-десантни войски в битката на летището в Луганск през 2014 г.

И при това той е оптимист, когато обсъжда разгръщащата се война, пред която е изправен сега, тъй като САЩ прогнозират, че 100 000-те руски войници, струпани около Украйна, може скоро да атакуват. Украинското военно разузнаване предполага, че вражески разузнавателни самолети прелитат по границата с Украйна и над Черно и Азовско море три пъти по-често, отколкото по същото време миналата година.

Говорейки пред "Таймс" във военна база в Попасна, близо до предната линия, Павлюк каза, че разположените сили на Русия възлизат на 54 тактически групи на бойното поле, включително 36 балистични ракетни системи със среден обсег на действие "Искандер", на някои от които Киев е в обсега.

Сред различните сценарии 20 февруари е отбелязан като потенциална начална дата за инвазията: тогава приключват Зимните олимпийски игри в Пекин и 69-годишният президент Путин, който се стреми да ухажва китайците, може да не желае да опетни събитието. Тази дата бележи и края на съвместните руско-белоруски учения на границата с Украйна.

"Това е дата, която ни тревожи", признава Павлюк, чиито военни части са известни като Операция на обединените сили, цитиран от БГНЕС.

Западните спецслужби очакват, че всяка инвазия ще започне с преместване на силите на Русия в Източна Украйна на етапи, с хиляди войници, пристигащи с влакове, за да подсилят частите, които вече са в района. Въпросът, пред който са изправени украинските командири, не е дали могат да задържат настъпление от този вид, а колко силно могат да удрят руските части и за колко време. Те започнаха да раздават оръжия в очакване на продължителна война от бунтовнически тип в райони, където украинската редовна армия може да бъде разбита.

"Вече започнахме да правим това", казва Павлюк. "Създадохме така наречените отряди за териториална отбрана, което означава, че ще има повече от 100 000 доброволци, които са готови да вдигнат оръжие. Дори сега се раздават оръжия на хора, които са готови да се бият."

Генералът каза, че победата за Украйна ще бъде война, в която неговата войска ще си възвърне своята територия, дори земята, загубена преди осем години от проруските сепаратисти на изток, „докато украинското знаме не се развее по цялата граница с Русия“. Той също така описа как може да изглежда победата за Путин, както е очертано от украинското военно разузнаване: Русия може да атакува от няколко посоки и да превземе осем ключови региона в източната част на страната, включително градовете Днепър, Одеса и Харков, така че Украйна да загуби основните военни и промишлени възможности, както и достъпа до Черно море.

Путин, по думите на генерала, е решен да да съсипе Украйна по начин, по който тя ще е зависима от неговите прищевки. "Руснаците разглеждат различни варианти, но няма да се задоволят само с Донецк и Луганск на изток. Те искат да ранят цялата страна и чрез тази рана да манипулират Украйна, както искат."

Павлюк не критикува Байдън, но отбеляза разногласията между членовете на НАТО в отговор на кризата, която остави Украйна обгърната от доброжелателни изявления, но незащитена от военния съюз. Той посочи Германия, която последователно отказва да доставя на Украйна оръжия чрез Агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО, като същевременно продължава да изпраща двойни сигнали дали ще изключи газопровода „Северен поток 2“, който минава от Русия до Германия в случай на инвазия. Той заяви, че Великобритания, която тази седмица достави партида леки противотанкови оръжия, и САЩ, които предоставиха 2,7 милиарда долара военна помощ от 2014 г. насам, са сред малкото надеждни партньори на Украйна.

Запитан как европейските страни биха реагирали на руска атака, той каза уморено: "Те ще бъдат „загрижени" – може би "много загрижени". Европа или се страхува да помогне на Украйна, или не иска да помогне на Украйна. Европа е в собствената си зона на комфорт и не иска да действа, както и през 1939 г.

"Никой наистина не разбира, че нахлуването би било края на ценностите и на начина, по който съществува Европейският съюз. Това би било край на европейския проект. Ако Русия получи страна с потенциала на Украйна, тогава тя няма да спре. Следващите ще са балтийските страни."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
5
2 rate up comment rate down comment 2
Русия
преди 2 години
На диктатора, сатрап путин е империя на злото от която може да се очаква всичко. Фатална грешка за света беше, че навремето САЩ и Англия я подкрепиха срещу германците Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 2
провокации
преди 2 години
"Украинците са готови да разкъсат руснаците с голи ръце" -много "мъдър" генерал. Но, още след първия изстрел, той ще се скрие в дълбокия си бункер, а украинците ще воюват срещу част от собствения с народ в Източна Украйна. В името на .... американските интереси! Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Тия хора са ненормални...как не разбраха, че никой няма да спечели от войната...особено украинците...жалко за обикновените хора. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 6
Читател
преди 2 години
На тази празна кратуна,някой да влее малко разум,за да не гледа ужасната картина от най модерното руско химическо оръжие.От гражданите,само металните копчета могат да останат.Ето такива кратуни,могат да подпалят света.С голи ръце,само можеш да си измиеш кирливия ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Малко позакъсняхте...с едни 5 г. Сигнализирай за неуместен коментар