Силвио Берлускони се отказа от битката за президентския пост

Вотът в парламента за избор на нов държавен започва в понеделник

23.01.2022 | 08:47 Редактор: Искра Ангелова
Силвио Берлускони се отказа от битката за президентския пост

Силвио Берлускони оттегли кандидатурата си за президент на Италия. Това стана на видеоконферентна среща на върха на дясноцентристките политически представители.

Вотът в парламента за избор на нов държавен започва в понеделник, 24 януари. Мандатът на настоящия президент Серджо Матарела изтича на 2-и февруари.

Берлускони не присъства на двучсовата среща, но на нея бе прочетено негово послание. В него той посочва, че се отказва, "за да се избегнат противоречия и разцепления в Италия, която има нужда от единство за излизане от кризата в този труден заради спешната здравна ситуация момент."

Берлускони държи премиерът Марио Драги да остане на своя пост като се обяви против евентуалната му кандидатура за държавен глава.  В тази връзка десните политически сили няма да подкрепят Драги, информира БНР.

Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета обясни, че "десните  не са мнозинство и нямат предимство по въпроса за държавен глава  и за кандидат, с който да са съгласни всички". Председателят на движението "Пет звезди" - бившият премиер Джузепе Конте - каза, че "вече може да започне сериозна дискусия между политическите сили, за да бъде предложена високопоставена, авторитетна, широко подкрепена фигура за президент на страната."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК