Гърците стават все по-малко и по-стари, единственото спасение – миграцията?

Икономическата криза там нанесе дълбоки рани

22.01.2022 | 11:07 Редактор: Здравко Черкезов
Гърците стават все по-малко и по-стари, единственото спасение – миграцията?

Съвсем скоро Гърция ще стане най-застарялата нация в Европа. Икономическата криза там нанесе дълбоки рани: младите масово обръщат гръб на страната. А онези, които остават, раждат все по-малко деца, пише DW.

Най-голямата емиграционна вълна започна през 2010 година: дълговата криза прогони близо половин милион млади гърци от родината им. Много от тях първо започнаха да следват в чужбина, а после и останаха да живеят и работят там.

Гърция загуби не само работна ръка, но и потенциален прираст на населението. А онези гърци, които останаха да живеят в страната, раждат все по-малко деца. "Икономическата криза ускори някои негативни развития. Много от младите хора си казаха - по време на криза не е най-доброто време да създаваме семейства и да имаме деца", казва Вирон Коцаманис, демоскоп от университета в Тесалия.

Гърция се топи с 450 000 за десетилетие

През 2011 година в Гърция за пръв път от десетилетия насам смъртните случаи бяха повече от ражданията. Но тогава разликата между тях беше от едва 4500. През 2020 година вече се оказа, че починалите са близо 46 000 повече, отколкото новородените. Тази тенденция явно ще продължи и занапред.

Според прогнози на гръцката Статистическа служба ELSTAT, населението на страната се топи на всяко десетилетие с по близо 450 000 души, а средната възраст постоянно расте. "Над една четвърт от населението са на възраст от над 65 години, а през идните 20 години с такава възраст ще са една трета от гърците. Подобно развитие се наблюдава още от края на войната, но то се ускори особено много през последните 20-30 години", казва Коцаманис.

Прогнози на Европейската статистическа служба Евростат сочат, че през 2030 година гърците ще са вече най-застарялата нация в ЕС. Досега това първо място се падаше на италианците.

Гръцкото правителство на Кириакос Мицотакис се опитва да противодейства на това развитие: от началото на 2020 година държавата плаща премия в размер на 2000 евро за всяко новородено. Освен това е предвидено да се разкрият 50 000 нови места в ясли и детски градини. А веднага след раждането на детето и двамата родители имат право на четири месеца платен отпуск. Бащите пък са защитени от съкращения в продължение на 6 месеца след раждането на детето.

Проблемът е в това, че за да се ползват част от тези привилегии, е необходимо човек да има щатно място. Само че тъкмо по-младите често работят зле платена и временна работа.

Същевременно младежката безработица е стигнала до почти 40%. Почти две трети от гърците между 18 и 34 години живеят при родителите си. "Ако погледнете демоскопските анкети, ще видите, че гърците са сред най-песимистично настроените народи в ЕС", казва Коцаманис. Той добавя, че сред хората цари всеобща несигурност. Хората не знаят дали ще могат да запазят работното си място и в бъдеще. Докато не се предприемат някакви мерки за промяна на тази ситуация, нищо няма да се подобри, предрича демоскопът.

Единственото спасение - миграцията?

Ако раждаемостта и занапред остане ниска, а продължителността на живота се увеличава, възниква и опасност за пенсионната система. Броят на хората, които плащат вноски в пенсионното осигуряване, става все по-малък. От гледна точка на демоскопите миграцията е единствената възможност да се смекчат негативните последици от застаряването на населението. Гърция трябва да стане имиграционна държава, казва Коцаманис.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 0
Texaco
преди 2 години
A мигрaнтитe кой ще ги храни и издържа? Пак ли EЦБ с прясно напечатани евро?! С инфлацията какво правим?! Или точно това е идеята - ЗАНУЛЯВАНЕ?!? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
АЗ
преди 2 години
Позора на самоубийственото чуждопоклоничество и националния нихилизъм...???? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
АЗ
преди 2 години
Трябва да се алармира непрекъснато, да се проведат обществени дискусии, да се ангажират медии, да се съберат експертни екипи, да се проучи опитът в други съвременни държави, да се предприемат политически, социални и всякакви възможни мерки за спасяване на нацията ни. Ние сме поколенията, които могат да убият или да спасят завещаната от дедите ни история, култура и самобитност , съществували хилядолетия. Поколенията преди нас са се справили. Ние ли ще понесем позора? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
АЗ
преди 2 години
Абе, какво ми пука за гърците, бе, като по всички тези показатели ние сме най-зле в целия свят. Няма толкова тежка демографска криза в никоя друга държава. Ние сме на дъното. И вместо да алармират за това, журналята публикуват преводни статии за Гърция и за къде ли не. Това е безсрамие. Не мога да съчувствам на гърците, макар огромната част от Северна Гърция да е заселена с погърчени етнически българи. Сигнализирай за неуместен коментар