НАТО отхвърли искането на Русия за изтегляне на войски от България и Румъния

Москва обеща, че ще има последици, ако Вашингтон продължи да пренебрегва исканите от нея гаранции

21.01.2022 | 21:16 Редактор: Теодора Патронова
НАТО отхвърли искането на Русия за изтегляне на войски от България и Румъния

НАТО отхвърли изискването на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния. Пактът "няма да се откаже от способността ни да се защитаваме, включително и чрез присъствието на войски в източните части на Алианса.

"Руските искания ще създадат членове на НАТО от първа и втора класа - нещо, което не можем да приемем," заяви говорителят на Пакта Оана Лунгеску, цитирана от "Франс прес".

В същото време Русия обеща, че ще има "най-сериозни последици", ако Вашингтон продължи да пренебрегва поисканите от нея гаранции за сигурността. Това е казал руският външен министър Сергей Лавров на своя американски колега Антъни Блинкен по време на разговорите в Женева, предаде агенция "Новости".

А Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще изпратят противотанкови и противовъздушни ракети, за да може Украйна да се защити "в случай на руска агресия".

В общо изявление на трите балтийски държави се казва, че ще изпратят американски ракети "Джавелин" и "Стингър", след като получиха разрешение за това от Вашингтон по-рано през седмицата, съобщи БНР.

"Предвид увеличаването на военния натиск на Русия в и около Украйна балтийските държави решиха да предоставят допълнителна помощ на Киев, свързана с отбраната", се казва още в общото изявление.

Естония ще предостави ракети "Джавелин", а Латвия и Литва - зенитните ракети "Стингър".

"Искрено се надяваме, че на Украйна няма да се наложи да използва тези оръжия", каза литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас. Той призова Русия от името на Прибалтийските държави да спре с агресивното и безотговорно поведение.

Литовското министерство заяви, че оръжията ще бъдат доставени "в най-близко бъдеще".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК