Индонезия си строи нова столица на остров Борнео за 28 млрд. евро

Джакарта трябва да бъде напусната, тъй като градът потъва

22.01.2022 | 06:50 Редактор: Теодора Патронова
Индонезия си строи нова столица на остров Борнео за 28 млрд. евро

Столицата на Индонезия ще бъде преместена от остров Ява на остров Борнео, който в Индонезия се нарича Калимантан. Плановете на правителството са известни още от 2019 година, но сега парламентът на страната даде зелена светлина за осъществяването на проекта.

Още преди три години президентът на Индонезия Джоко Видодо обяви, че сегашната столица Джакарта трябва да бъде напусната, тъй като градът потъва. Преместването на столицата в покритата с тропически гори провинция Източен Калимантан ще струва 32 милиарда щатски долара, което се равнява на около 28 милиарда евро.

Тази седмица стана известно и името на новата столица - тя ще се казва Нусантара. На старото наречие на остров Ява думата означава "външни острови" и се използва като синоним за индонезийския архипелаг.

Редица проблеми стоят зад решението за преместване на столицата. Един от тях е свързан с пренаселването на Джакарта - в широкия периметър на индонезийската столица живеят 35 милиона души. А задръстванията и смогът са ежедневно явление. Освен това редовно се стига до наводнения, тъй като 40 процента от града се намират под морското равнище.

Експерти предупреждават, че до 2050 година целите северни райони на Джакарта може да са вече под вода. Сред причините за този проблем е най-вече масивното изпомпване на подпочвени води, пише DW.

За да бъде направено място за важни постройки като новия президентски дворец, на остров Борнео трябва да бъдат унищожени огромни площи гори. Очаква се на първо време да бъдат изсечени девствени гори с площ от 6000 хектара.

Новата столица Нусантара ще бъде построена в източната част на Калимантан. Планирано е още през 2024 година там да се пренесат първите части от администрацията - малко преди да изтече вторият и последен мандат на президента Джоко Видодо.

Снимка: DW

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ля ля
преди 2 години
без проблеми за природата! а този остров няма да потъне?!?! ето от това Земята няма нужда със сигурност!!!! Сигнализирай за неуместен коментар