"Живи ваксини" с впръскване през носа: Следващата важна стъпка в битката с Ковид-19

Съдържат много малко количество патогени и не водят до боледуване

21.01.2022 | 12:16 Редактор: Ваня Кузманова

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен заговори за "жива ваксина", която да се впръсква през носа. В интервю за германския "Тагесшпигел" той каза: "Това би била следващата важна стъпка в битката срещу Ковид-19". 

Работи ли се вече над "жива ваксина" срещу Ковид-19?

Кристиан Дростен посочва, че вече се провеждат първа и втора фаза клинични изпитания на "живи ваксини" срещу Ковид-19, които се впръскват през носа. Но те са свързани с много трудности. За изследванията са необходими хора, които "от една страна все още не са ваксинирани и все още не са заразени, но от друга страна имат положително отношение към ваксинациите и биха участвали в нещо подобно", обяснява вирусологът пред "Тагесшпигел" и добавя: "А тези хора вече са много малко". 

Какво представляват "живите ваксини"?

Германската Централа за здравна просвета разяснява, че "живите ваксини" съдържат много малко количество патогени, "отслабени по такъв начин, че не могат да предизвикат разболяване". Подобни са ваксините срещу морбили, паротит (заушка), рубеола и варицела. Попадането на патогените в тялото чрез ваксинация имитира инфекция. В отговор имунната система образува антитела срещу нея. "Защитата след ваксинация обикновено продължава дълго време - при някои ваксини дори през целия живот", обяснява Федералното министерство на здравеопазването. Например след двойна ваксинация срещу морбили се приема, че имунната защита е доживотна.  

Могат ли "живите ваксини" да те разболеят?

"Живите ваксини" обикновено не водят до боледуване. Има много редки случаи, в които ваксинираният с "жива ваксина" развива симптоми на заболяване. Това би могло да се случи например след ваксинирането срещу морбили. "Става дума за лек, подобен на морбили обрив, който може да се появи няколко седмици след ваксинацията, но той не е заразен и протича леко", става ясно от информацията на Централата за здравна просвета, пише DW.  

Кой вече работи върху ваксини за впръскване и "живи ваксини"?

Производители на ваксини - като британската "AstraZeneca" и руската "Генериум" - в момента изследват колко ефективни могат да са техните препарати  под формата на спрей за нос. Други компании и университетски клиники, сред които има и няколко германски, също работят върху ваксини за впръскване през носа и върху "живи ваксини". Така например университетската клиника в Тюбинген разработва съвместно с института "Макс Планк" ваксина за впръскване. А Вюрцбургският университет работи върху "жива ваксина" срещу Ковид-19 за орална употреба.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години