Разтърсващи кадри на измъчени животни: Бруталният им път до чинията

Транспортът на животни в ЕС често е мъчение

21.01.2022 | 10:04 Редактор: Здравко Черкезов
Разтърсващи кадри на измъчени животни: Бруталният им път до чинията

Гледките са трудно поносими: счупеният рог на една крава е покрит със засъхнала кръв. Чипът на ухото с буквите HU - за Унгария - издава откъде е животното. Много от животните, отглеждани в Европа, са предназначени за износ в страни извън ЕС. Те прекарват дни и дори седмици, наблъскани в камиони или параходни контейнери, където страдат от жега, обезводняване и различни болести. Много от животните умират още по пътя.

Разтърсващи кадри на измъчени животни

"По-добре пий една ракия преди да гледаш това видео", казва Габриел Паун, който предостави на DW видеоматериал с разтърсващи кадри, събрани от него самия. Той работи за Animals International - организация, защитаваща животните. Във видеото се виждат например крави, затънали в екскременти и паднали от изтощение и жега на пода на камиони. Или пък овце, които биват подкарвани към корабите с удари или електрошокове. Има и кадри на дилетантски кланета на животни в страните, за които са предназначени. Към тях спадат например Саудитска Арабия, Ливан, Либия и Израел.

Дълги години Габриел Паун и други активисти са документирали изтезанията над животни както в ЕС, така и извън територията му. Те многократно са си имали неприятности с полицията и от страх често са снимали тайно. В Словения, например, Паун бил принуден от полицай с пистолет в ръка да подпише акт за глоба. А самият Паун преди това извикал полицията, за да им покаже критичните обстоятелства на транспорт за животните. "Там нямаха никакво понятие, че съществуват европейски закони, които забраняват подобни неща. Тези закони би трябвало да осуетяват транспортирането на животни в камион, когато температурите навън са такива, че направо разтопяват асфалта, а животните мрат в каросерията", казва активистът.

Над 3,8 млн. животни се превозват всеки ден през територията на ЕС. Част от тях са предназначени за износ в трети страни - а до там транспортните пътища са още по-дълги и мъчителни. Само през 2020 от ЕС са били изнесени близо 3 млн. живи овце и агнета за страни като Йордания, Саудитска Арабия и Израел.

Това не може да продължава

Скоро на ЕП ще бъдат представени за гласуване предложения за промяна на законодателството с цел защита на животните. Конкретно в тях става дума за ограничаване на времето за транспорт по суша, по вода и във въздуха, както и за генерална забрана за транспорт на бременни животни и на сукалчета. Тези забрани биха били по-строги от въведените през 2005 година.

Често обаче проблемите си остават - дори и при нови по-строги правила. Било защото правилата невинаги са прецизно формулирани, било защото няма достатъчно квалифициран персонал, който да контролира спазването им, или защото в повечето страни, за които е предназначен износът, законите в защита на животните са значително по-либерални, отколкото в ЕС.

Габриел Паун е виждал ужасяващи сцени при разследванията си в страни извън ЕС. "Първо пробождат очите на бика, за да не вижда нищо, след това срязват сухожилията между копитата му, за да свалят голямото животно на земята, а после му нанасят множество удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути", разказва Паун.

Аграрното лоби също се бори срещу затягането на законите в защита на животните. Независимо от всички съпротиви, все пак се очертава прелом в мисленето. А Еврокомисията вече обяви, че ще преработи действащите правила за транспорт на животни.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Човеците сме нещо ужасно Сигнализирай за неуместен коментар