Pfizer ще проучва страничните ефекти от Ковид ваксините цели 2 години

За целта компанията избра италианския град Генуа

21.01.2022 | 08:47 Редактор: Здравко Черкезов
Pfizer ще проучва страничните ефекти от Ковид ваксините цели 2 години

Pfizer избра италианския град Генуа за проучване на страничните ефекти от ваксините срещу Ковид-19. Поръчано от Pfizer и разрешено от Европейската агенция по лекарствата (EMA), то ще се координира от Висшия здравен институт на Италия.

Изследователският център в болницата "Сан Мартино" в Генуа е единственото място в Италия, където ще се изследват страничните ефекти от ваксините. Проучването ще се ръководи от проф. Джанкарло Икарди – директор на отделението "Здравна безопасност" към болницата.

Вече са се записали над 160 доброволци, ваксинирани с първа доза. Ще има и такива с втора и трета доза. Възнаграждението за тях е от 171 евро.

Проф. Икарди обясни, че проучването се състои от активно наблюдение, като всеки един от участващите трябва да съобщава за всичко, което забележи като странични ефекти, предаде БНР.

Периодично ще се попълват и тестове. Изследването ще продължи две години. Освен Италия, в него от Европа са включени още Германия и Испания. Проектът обхваща общо към 14 000 ваксинирани и 20 изследователски центъра.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Бихте ли споделили източника на информацията си? Сигнализирай за неуместен коментар