Зеленски скастри Байдън за "незначително нахлуване" на Русия в Украйна

В отговор украинецът написа, че няма незначителни жертви и малка скръб

21.01.2022 | 08:23 Редактор: Здравко Черкезов
Зеленски скастри Байдън за

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отвърна на коментарите на американския си колега Джо Байдън за "незначително нахлуване" на Русия в страната му. Байдън заяви, че едно "незначително" нападение може да доведе до по-слаб отговор от страна на САЩ и техните съюзници.

В отговор Зеленски написа в Twitter: "Няма незначителни нахлувания. Точно както няма незначителни жертви и малка скръб от загубата на близки хора".

Русия разполага с около 100 000 войници в близост до границата, но отрича да планира инвазия, припомня Би Би Си.

Президентът Владимир Путин отправи редица искания към Запада, настоявайки Украйна никога да не се присъедини към НАТО и отбранителният алианс да се откаже от военна дейност в Източна Европа.

В сряда президентът Байдън заяви на пресконференция, че Путин ще плати "сериозна и скъпа цена" за нахлуване в Украйна, но също така посочи, че това може да зависи от начина, по който Русия ще го направи.

Коментарите му предизвикаха въпроси за това как САЩ биха могли да отговорят на руската агресия и официални лица побързаха да изяснят позицията на Вашингтон.

"През цялото време бяхме много ясни", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и добави, че всяко руско нахлуване в Украйна ще бъде посрещнато с "бърз, суров и единен отговор" от САЩ и техните съюзници, предаде БГНЕС.

В четвъртък Байдън заяви, че всяко навлизане на руски войски ще се счита за "инвазия".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК