Серия от разкрития за връзката на загиналия у нас бизнесмен Танер Ай и Ердоган

Опозиционните медии в Турция обръщат сериозно внимание на инцидента

20.01.2022 | 19:45 Редактор: Теодора Патронова

Известен турски бизнесмен загина в катастрофа в България. Танер Ай е бил ключова фигура в забранената на Запад организация "Османци Германия", а участието му в нея беше осветлено от турски подземен бос в изгнание. 

На 29 декември "Порше" с турска регистрация катастрофира на АМ "Тракия". Единият пътник загива на място, а другият е ранен. Журналистът Мехмед Юмер забелязва, че опозиционните медии в Турция обръщат сериозно внимание на катастрофата. Причината - загиналият е младият бизнесмен Танер Ай. 

"Защо това лице предизвикаше интереса на турските медии, които засягаха темата - поради простата причина, че преди около 5-6 месеца в Турция се случи доста сериозен трус, който беше предизвикан от мафиотския бос Седат Пекер", каза Юмер.

Осъден по обвинение за ръководене на организирана престъпна група, Седат Пекер прави серия разкрития от Дубай, където се намира. Твърди, че по заръка на депутат от управляващата партия, е пращал пари до организацията "Османци Германия". Посредникът е добре познат у нас с картата на Велика Турция, която претопява територията на България.

Точно тук изплува името Танер Ай  - човекът, който пренася парите.

"Съмненията паднаха върху Танер Ай, защото в социалните мрежи той имаше публикувани снимки с най-висшите ръководства от турското държавно управление", коментира Юмер. 

Младият мъж има снимки с директора на турското разузнаване Хакан Фидан, с ключови министри, сред които външният, вътрешният и на отбраната. Официалната информация от МВР е за пътнотранспортно произшествие, при което има един загинал и един ранен. Три седмици по-късно "Свободна Европа" разказа за инцидента, а пред Новините ON AIR вътрешният министър Бойко Рашков беше лаконичен - засилен интерес по темата от турските служби няма.

За Мехмед Юмер катастрофата в България хвърля светлина върху механизмите, по които партията на президента Реджеп Ердоган действа.

"В Турция избухна мегакорупционен скандал още през 2013 година. Критични медии отново сложиха на масата въпроса за корупционните схеми", изтъкна Юмер.

Опозиционните медии в Турция считат Танер Ай за един от ръководителите на "Османци Германия" - групировка, започнала активна дейност след опита за преврат в Турция през 2016 година. Бандата е следена от германското разузнаване, прокуратурата и полицията. Свързвана е с пране на пари, рекет, трафик на хора и наркотици.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК