Честите бустерни дози сриват имунитета ни срещу Ковид-19?

Четвърта доза от иРНК-ваксините изглежда не повишава защитата от Омикрон

20.01.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова
Честите бустерни дози сриват имунитета ни срещу Ковид-19?

Четвърта доза от иРНК-ваксините срещу Ковид-19 изглежда не повишава защитата от Омикрон в сравнение с третата доза. Това показва изследване от Израел с 270 доброволци. Макар да става дума за междинни, а не окончателни резултати, те изглежда потвърждават съмненията, изразени и от Европейската агенция по лекарствата ЕМА.

Според Марко Кавалери, експерт от ЕМА, няма данни, които да потвърждават сериозен ефект от четвърта доза ваксина. А в края на декември генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус дори заяви, че масовите бустерни ваксинации по-скоро ще удължат пандемията.

Експертът Марко Кавалери смята освен това, че прекалено честите бустерни ваксинации биха могли да се отразят отрицателно на имунната реакция срещу Ковид-19, тъй като има опасност да я отслабят. Това мнение обаче е оспорвано. Няма сигурни научни доказателства, че честите бустерни ваксинации водят да изтощаване на имунната система. Подобно нещо никога не е било изследвано.

Факти и предположения

Тезата на Кавалери навярно се базира на опасението, че повтарящите се контакти с антигени, каквито се съдържат във ваксините, биха могли да нарушат функциите на Т-клетките, предполага Сара Форчън, професор от Харвард. Това би довело до липса на реакция, а при Ковид-19 подобно нещо би било крайно нежелателно, тъй като Т-клетките играят ключова роля в съпротивата срещу коронавируса, когато той вече е проникнал в организма.

В същото време обаче проф. Форчън смята, че опасенията на Кавалери, макар и основателни, би следвало да се възприемат като въпрос, на който още не е даден окончателен отговор, пише DW

Същото посочва и германският имунолог проф. Райнхард Обст. "Изтощаване на Т-клетките като реакция от имунизации е наблюдавано при пациенти с рак или СПИН, но никога не е било изследвано след многократни ваксинации срещу Ковид-19“, казва той.

Въпреки това опасенията на Кавалери не са лишени от основание, смята германският учен и добавя: Ако някой ме попита дали самият аз бих се ваксинирал на четири месеца или пък на два месеца - общо четири пъти един след друг, бих му казал: По-добре бъди по-предпазлив, на твое място бих направил пауза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК