В Израел се води дискусия дали "зеленият сертификат" е уместен в борбата с Омикрон

Ако се отмени, това ще бъде драматична промяна в начина, по който страната се бори с пандемията

20.01.2022 | 16:48 Редактор: Теодора Патронова
В Израел се води дискусия дали

Израел постави нов дневен рекорд от 65 259 нови инфекции, но същевременно в една от най-ваксинираните страни в света се води сериозна дискусия за премахването на Ковид сертификатите. Финансовият министър на еврейската държава Авигдор Либерман се обяви срещу здравните пропуски, които в Израел се наричат зелени пропуски, съобщава Jerusalem Post.

"В зелените пропуски няма нито медицинска, нито епидемиологична логика, както заключават много експерти. Това, което съществува, е директна щета за икономиката, за ежедневното функциониране и освен това значително допринася за обществената паника. Работя с всички заинтересовани страни, за да елиминираме зелените пропуски и да поддържаме нормална рутина за всички нас", написа той.

Съгласно режима на Ковид паспортите, който в момента все още е в сила в Израел, само хора, които са били ваксинирани, преболедували или тествани (през последните 72 часа в изключителни случаи), имат достъп до определени дейности и съоръжения, а в някои случаи до работното място.

Здравни служители и експерти, включително генералният директор на Министерството на здравеопазването Нахман Аш, заявиха, че ваксинациите и преболедуването продължават да предлагат известна степен на защита и че системата на Ковид паспортите трябва да се поддържа. Те обаче също така признаха, че в един момент може да се наложи въпросът да бъде преразгледан.

Ако "зеленият сертификат" бъде отменен, това ще бъде една от най-драматичните промени в начина, по който страната се бори с пандемията.

Сирил Коен, съветник на израелското правителство по въпросите на ваксинацията и ръководител на катедрата по имунология в университета Бар Илан, заяви, че зелените пропуски са станали "неуместни" по време на последната вълна и че очаква скоро те да бъдат отменени.

"Когато става въпрос за Омикрон, не виждаме на практика никаква разлика между ваксинираните и неваксинираните и те могат да бъдат заразени повече или по-малко еднакво", каза той, цитиран от "Фокус".

"Трябва да разберете, че зелените пропуски, което не е тайна, не са необходими само за предотвратяване на предаването на вируса. Те също така съществуват, за да насърчат хората да се ваксинират. Не бих искал да говоря за политическите аспекти на зелените пропуски, но това е реалност", заяви Коен.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК