Столтенберг: Не искаме война с Русия, но има реална опасност и НАТО е в готовност

100 000 руски войници са разположени близо до границата с Украйна

20.01.2022 | 12:44 Редактор: Жаклина Иванова
Столтенберг: Не искаме война с Русия, но има реална опасност и НАТО е в готовност

Отношенията между Русия и Запада са "по-лоши от всякога": 100 000 руски войници са разположени близо до границата с Украйна и не само Киев се страхува от инвазия, пише Der Spiegel.

Говорейки пред списанието в сътрудничество с фондация Кьорбер, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди: "Има реална опасност".

Той изрази загриженост за сериозността на ситуацията. Според него, освен разполагането на войски близо до границата, руското разузнаване е много активно в Украйна.

Москва се опитва да дискредитира украинското правителство по различни начини, убеден е генералният секретар на НАТО.

В случай на ескалация в Европа, Северноатлантическият алианс е готов да приведе в бойна готовност голям брой военни части за кратък период от време. Въпреки това, смята Столтенберг, е необходимо да продължим да разчитаме на диалога.

"Ние не искаме да водим война, ние искаме да я предотвратим", подчерта генералният секретар на НАТО.

В същото време, предполага Столтенберг, военният алианс трябва да се подготви за най-лошото. Русия е в състояние да повлияе на Украйна по много начини: да нанесе ракетен удар, да започне кибератака или да организира дребномащабни събития в Крим.

Ултиматумът на Русия към НАТО изтича тази седмица: Москва изисква, наред с други неща, гаранции, че Украйна няма да бъде приета във военния съюз.

Столтенберг каза, че е готов да се срещне с руската страна и да представи свои предложения. Според него всичко може да се обсъжда, но никой няма да прави компромис с основните принципи на Алианса, пише "Фокус".

Те включват правото да защитава своите съюзници и "правото на държавите на самоопределение". Столтенберг смята, че Русия не трябва да диктува на Украйна към кои съюзи да се присъедини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК