Ампутирани крайници след тромбози заради Ковид-19 - колко често се случва?

Данните са от проучване в Нидерландия

20.01.2022 | 13:00 Редактор: Искра Ангелова
Ампутирани крайници след тромбози заради Ковид-19 - колко често се случва?

В края на миналото лято Кандис Дейвис и нейният брат Стар се връщат у дома в Южна Филаделфия от пътуване до Мексико. Дейвид бързо разбира, че нещо не е наред. И тя, и Стар се чувстват зле, впоследствие дават положителни тестове за Ковид. Стар, който е бил имунизиран, е имал само леки грипоподобни симптоми, и се е възстановил за няколко дни. За неваксинираната му сестра обаче, кошмарът тепърва започва.

Кандис, на 30 години, е била под карантина, но на втория ден след теста забелязала, че сърцето ѝ "прескача удари". Семейството ѝ вика линейка и е настанена в болница, където кръвното ѝ налягане спада до 70/50. Жената е диагностицирана с миокардит - възпаление на сърдечния мускул, причинено от заразата. След дни на ръба на смъртта, жената изпада в кома.

"Когато се събудих, видях ръцете и краката си ужасно черни", разказва тя по-късно на семейството си. Впоследствие цялото й тяло отказва, поставена е на изкуствено дишане, и приема множество лекарства.

Липсата на приток на кръв към крайниците на Дейвис доведе до ампутация на едната ръка над лакътя, едната под лакътя, единия крак под коляното и половината от десния крак. Всичко това е в резултат на съсиреци, причинени от Ковид, съобщава БГНЕС.

Случаят на жената показва една от недооценените опасности от болестта. Както сочат вече множество изследвания, SARS-CoV-2 причинява усложнения при съсирването на кръвта като остра исхемия на крайниците, която се характеризира с внезапно намаляване на притока на кръв към крайник, обикновено поради кръвен съсирек - тоест тромбоза или емболия - в артерия. Когато движението спре по една от тези артериални артерии, жизнеспособността на крайниците може да бъде застрашена.

Проучване, проведено в началото на пандемията в Нидерландия, сочи, че 31% от общо 187 пациенти с Ковид-19 са имали тромбози под една или друга форма. 3,7% от тях са завършили с ампутация.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК