Прекомерната употреба на антибиотици води до смъртта на милиони хора

Умират от обичайни и по-рано лечими инфекции заради резистентност

20.01.2022 | 09:40 Редактор: Тодор Петров
Прекомерната употреба на антибиотици води до смъртта на милиони хора

Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото досега проучване по въпроса. Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада. До 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени. В същата година СПИН се смята, че е причинил смъртта на 860 000 души, а малария – на 640 000.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни заболявания. Хора умират от обичайни и по-рано лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват, стават по-устойчиви на лечението.

Представители на британското здравеопазване предупредиха наскоро, че антимикробната резистентност е скрита пандемия, която може да възникне на фона на Ковид-19, ако антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно.

Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на АМР, публикувана в авторитетното списание "Лансет", се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет, предаде БНР.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК