Северна Корея възобновява изпитанията на оръжия заради агресията на САЩ

Ким Чен Ун е свикал среща на политбюрото на Корейската трудова партия

20.01.2022 | 08:12 Редактор: Жаклина Иванова
Северна Корея възобновява изпитанията на оръжия заради агресията на САЩ

Северна Корея обмисля възобновяване на всички временно прекратени дейности по изпитания на оръжия заради враждебната политика на САЩ, съобщиха информационните агенции, като се позоваха на съобщение на севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е свикал среща на политбюрото на Корейската трудова партия, "за да обсъди и вземе решение за незабавна работа по важни политически въпроси", включително контрамерки на американската враждебна политика, посочва Ройтерс.

Политбюрото е наредило преосмисляне на "мерките за изграждане на доверие, които ние предприехме по собствена инициатива на преференциална основа" и "незабавно проучване на въпроса за възобновяване на всички временно прекратени дейности", съобщава КЦТА.

"Враждебната политика и военните заплахи на САЩ достигнаха опасна линия, която вече не може да остане пренебрегната, въпреки нашите искрени усилия за запазване на общата тенденция за намаляване на напрежението", посочи севернокорейската държавна информационна агенция.

Тази новина идва няколко дни след четвъртото ракетно изпитание на Северна Корея тази година, отбелязва Ройтерс.

Ким Чен Ун едностранно прекрати ядрените опити и тестовете на междуконтинентални балистични ракети през 2018 г., когато започна дипломатически преговори с тогавашния американски президент Доналд Тръмп, припомни БТА.

Но преговорите влязоха в задънена улица след провала на втората им среща през 2019 г., когато САЩ отхвърлиха искането на Северна Корея за по-сериозно облекчаване на икономическите санкции в замяна на частичен отказ от севернокорейската ядрена програма, припомня Асошиейтед прес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК